Suriye'de iç savaş

Humus'tan çıkış başladı

Suriye rejimi ile varılan anlaşma gereği muhalif silahlı gruplar Humus’un kuşatma altındaki mahallelerinden çıkmaya başladı. BM gözetiminde yapılan tahliyede şu ana kadar 400 kişi muhaliflerin kontrolündeki bölgeye geçti.

Konular: Ortadoğu, Suriye
Humus'tan çıkan muhalifler otobüslerle kentin kuzey kırsalına götürüldü. [Fotoğraf: Al Jazeera]

al jazeera muhabiri, ilk etapta aralarında yaralıların da bulunduğu 80 kişinin iki otobüsle kentten ayrıldığı ve humus'un kırsalındaki dara'ya ulaştığını söyledi.

suriye insan hakları örgütü (snhr), 2 bin 400 silahlı muhalif ve sivilin, kuşatma altındaki humus'tan çıkarılma işleminin devam ettiğini belirterek, şu ana kadar 400 kişinin humus kırsalına götürülerek, muhaliflere teslim edildiğini açıkladı.

muhalifler de anlaşma çerçevesinde, tuttuğu esirlerden 15'ini lazkiye bölgesinde serbest bıraktı.

anlaşmaya göre silahlıların çıkışı kafileler halinde gerçekleştirilecek. her kafile beş otobüsten oluşacak. nusra cephesi de dahil birçok gruba ait muhalif silahlılar humus’un kırsalına gidecek ve yanlarında hafif silahlarını taşıyabilecek. 

anlaşma gereği muhalifler de halep’in nubul ve zehra mahallelerinde ellerinde tuttukları rehineleri serbest bırakacak.

muhalif suriye insan hakları gözlemevi, dört araçtan oluşan birleşmiş milletler (bm) heyetinin tahliyenin yapılacağı yolda incelemede bulunduğunu ve tahliye işleminin suriye saatiyle çarşamba sabahı 6'da başlayacağını bildirmişti.

bir muhalif komutan silahlıların çıkışının gecikmesini, buldozerlerin yol açma çalışmalarına bağladı.

varılan anlaşma gereği yaklaşık 2400 kişi birleşmiş milletler (bm) gözlemcilerinin eşliğinde humus’u terk edecek.

humus valisi tallal barazi, salı günü yaptığı açıklamada muhalif savaşçıların kentten çıkışının günler alabileceğini söylemişti.

şam yönetimi uzun zamandır bölgeye gıda malzemelerinin girişini engelleyerek, açlığı önemli bir silah olarak kullanıyor ve muhalifleri bu yolla ateşkese zorluyordu.

hava gücü olmayan muhalifler havadan gelen saldırılara karşı da savunmasız.

muhalifler humus'ta çok az seçeneklerinin olduğunu ve son altı aydan bu yana gönülsüz de olsa ateşkesi düşündüklerini söyledi.

lübnan sınırına yakın olan humus, üç yılı geride bırakan suriye iç savaşının kalbi olarak biliniyor. en şiddetli çatışmaların gerçekleştiği bölgeye, lübnan'dan da giriş çıkışlar oluyor. hem muhaliflere yardım eden gruplar, hem de rejimin yanında yer alan hizbullah, lübnan'dan gelerek humus'taki çatışmalara katılıyor.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;