Gülen örgütü soruşturmaları

Hüseyin Çapkın gözaltında

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen Gülen örgütünün mülkiye yapılanmasına yönelik soruşturma kapsamında, aralarında eski İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın'ın da olduğu 4 kişi gözaltına alındı.

Eski İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın [Fotoğraf: AA / Arşiv]

istanbul cumhuriyet başsavcılığı tarafından yürütülen gülen örgütünün mülkiye yapılanmasına yönelik soruşturma kapsamında, aralarında 2009 - 2013 yılları arsı istanbul emniyet müdürü görevini yürüten hüseyin çapkın'ın da olduğu 4 kişi gözaltına alındı.

istanbul cumhuriyet başsavcılığı terör ve örgütlü suçlar bürosu başsavcıvekili ismail uçar'ın koordinesinde, gülen örgütünün mülkiye yapılanmasına ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında, yeni delillerin ortaya çıkması sonucunda harekete geçildi.

savcılık, eski istanbul emniyet müdürü hüseyin çapkın, bir merkez valisi ve 2 kaymakamın gözaltına alınmasına karar verdi. talimatı alan polis ekipleri, çapkın'ı, izmir'de gözaltına aldı.

soruşturma kapsamında daha önce gözaltına alınan eski istanbul valisi hüseyin avni mutlu, 7 merkez valisi, 1 vali yardımcısı ve 3 kaymakam olmak üzere toplam 12 şüpheli tutuklanmıştı.

selâm - tevhid'de de ifade verdi

istanbul emniyet müdürlüğü'nde yasa dışı dinlemelerin yapıldığı, emniyet - adliye ekseninde daha sonra pek çok soruşturmaya konu olan faaliyetlerin yürüdüğü dönemde istanbul emniyet müdürü olan hüseyin çapkın, "selâm-tevhid kumpas soruşturması" kapsamında "tanık" sıfatıyla da ifade vermişti.

hüseyin çapkın, "cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan dâhil birçok üst düzey siyasetçi ve kamu görevlisinin telefonlarının dinlemeye alındığı "selâm-tevhid" soruşturması sırasında da emniyet müdürüydü.

"selâm-tevhid"in esasen başka amaçlar için düzenlenmiş düzmece bir soruşturma olduğu iddiasıyla bir "kumpas" soruşturması' açılmıştı. eski emniyet müdürü çapkın bu ikinci soruşturma kapsamında ifade vermişti.

"kandırılmış polis müdürüyüm"

hüseyin çapkın o davaya ilişkin ifadesinde, "yaklaşık 30 yıl i̇l emniyet müdürü olarak görev yaptım. emniyet müdürünün haberi olmadan soruşturma başlatma ve operasyon yapma olaylarına ilk kez şahit oluyorum. bugüne kadar olanları, basında ve kamuoyunda tartışılanları gördüğümde maalesef kendimi kandırılmış bir polis müdürü olarak görüyorum" demişti.

dönemin emniyet müdürü olan hüseyin çapkın, 17-25 aralık soruşturmaları ile ilgili de tanık olarak dinlenilmişti. çapkın, bu soruşturmalardan da haberinin olmadığını söylemişti.

istanbul emniyet müdürü hüseyin çapkın, hükümet'ten habersiz yapılan üç bakanın çocuklarının da gözaltına alındığı yolsuzluk operasyonunun ardından görevden alındı. çapkın görevden alındıktan sonra yaptığı ilk açıklamada, "bize merkez valiliği uygun görüldü. tasarruf devletimizin. nasıl geldiysem öyle gidiyorum. hayırlısı olsun" dedi.

çapkın'ın yerine altınok

hüseyin çapkın'ın yerine ise aksaray valisi selami altınok getirilmişti. çapkın, istanbul emniyet müdürlüğü görevine 2009 yılında başladı. istanbul'dan önce izmir emniyet müdürü'ydü.

kimdir?

mesleğine 1971'de balıkesir emniyet müdürlüğünde başlayan çapkın 1975-1984 yılları arasında ankara emniyet müdürlüğü'nde görev yaptı.

1984-1985 arasında yozgat, 1985-1988 mersin, 1991-1992 antalya, 1993-1998 gaziantep, 1998-2001 manisa, 2002-2003 adana, 2003-2006 bursa il emniyet müdürlüğü ile 1988-1991 yılları arasında emniyet genel müdür yardımcılığı, 1992-1993 yılları arasında ise apk uzmanı olarak görev yaptı.

kaynak: aa ve al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;