Yemen

'Husiler ABD gemisini hedef aldı'

ABD Savunma Bakanlığı, Kızıldeniz'deki USS Mason adlı Amerikan destroyerinin, Yemen'deki Husilerin kontrolü altındaki Hudayda bölgesinden fırlatılan füze ile hedef alındığını açıkladı. Açıklamanın ardından, ABD ordusu, Husilerin kontrolündeki bölgede bulunan radar mevzilerini vurdu.

abd savunma bakanlığından üst düzey bir yetkili, kızıldeniz'de seyreden uss mason adlı amerikan destroyerinin, husilerin kontrolü altındaki hudayda bölgesinden fırlatılan füze ile hedef alındığını açıkladı.

açıklamada, füzenin gemiye ulaşamadığı ve uss mason'ın gerekli savunma tedbirlerini aldığı kaydedildi. ancak füzenin, destroyer tarafından mı etkisiz hale getirildiği, yoksa gemiye menzili yetmediği için mi varamadığı konusunun henüz net olmadığı bildirildi.

saldırı sonucunda herhangi bir yaralının olmadığı ve gemide de herhangi bir hasarın meydana gelmediği not edildi.

geçtiğimiz günlerde abd savunma bakanlığı sözcüsü jeff davis, yemen'de husilerin kontrolündeki bölgelerden abd gemisinin olduğu alana iki füze atıldığını, füzelerin denize düştüğünü duyurmuştu.

husiler ise kızıldeniz'de hiçbir abd gemisini hedef almadıklarını ifade etmişti. ancak husiler, 1 ekim'de babu'l mendeb boğazı açıklarında birleşik arap emirlikleri'ne ait bir gemiye düzenlenen saldırıyı üstlenmişti.

abd, husilerin radar mevzilerini vurdu

bu saldırının ardından, abd ordusu, yemen'de husilerin kontrolündeki bölgede bulunan üç radar mevzisini vurdu.

abd savunma bakanlığı (pentagon) sözcüsü peter cook, yaptığı yazılı açıklamada, abd askeri güçlerinin bugün sabah saatlerinde yemen’in kızıldeniz kıyılarında yer alan üç radar mevzisini vurduğunu bildirdi.

ilk belirlemelerin, hedeflerin imha edildiğini gösterdiğini belirten cook, saldırının savunma bakanı ashton carter ile genelkurmay başkanı joseph dunford’ın tavsiyesi üzerine başkan barack obama'nın onayıyla gerçekleştirildiği bilgisini verdi.

cook, saldırıda kızıldeniz'de uluslararası sularda seyreden uss mason ve diğer gemilere yönelik füze atılmasında kullanılan radar mevzilerinin hedef alındığını kaydetti.

savunma amaçlı bu saldırının abd personelini, gemilerini ve önemli deniz koridorundaki seyrüsefer serbestliklerini korumaya dair gerçekleştirildiğini aktaran cook, "abd, gemilerimize ve ticari trafiğimize yönelik herhangi bir tehdide uygun bir şekilde karşılık verecektir. kızıldeniz'de, babu'l mendeb boğazı'nda ve dünyanın diğer yerlerinde seyrüsefer serbestliğimizi korumaya devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.

abd, yemen'de suudi arabistan'a verdiği desteği gözden geçirecek

yemen'de bir diğer sorun da abd ile suudi arabistan arasında. suudi arabistan öncülüğündeki koalisyonun, yemen'de bir cenaze törenini hedef aldığı ve 140'tan fazla kişinin öldüğü saldırının ardından, abd, koalisyona sunduğu desteği gözden geçireceğini açıkladı. 

beyaz saray sözcüsü josh earnest, günlük basın brifinginde, abd’nin söz konusu koalisyonla bazı istihbarat paylaşımında bulunduğunu ancak hangi hedeflerin vurulacağını kendilerinin belirlemediklerini ifade eden earnest, “suudiler ve ortakları bizim edindiğimiz bazı istihbaratları kullanıyor. fakat vuracakları hedeflere dair kararları kendileri veriyor.” dedi.

earnest, abd’nin suudi arabistan ile güvenlik işbirliğinin “açık çek olmadığının” altını çizdi.

suudi arabistan’a sağladıkları güvenlik yardımını yeniden gözden geçirdiklerini kaydeden earnest, taziye merasimine yönelik saldırının abd’nin suudi arabistan’a askeri satışı etkileyip etkilemeyeceği sorusunu ise yanıtsız bıraktı.

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;