Yemen

Husiler yardım çalışanlarını kaçırdı

Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon uçakları, Marib, Zencebar ve Taiz kentlerinde Husilerin mevzilerine hava saldırıları düzenledi. Husiler Lahic kentinde 18 insani yardım çalışanını kaçırdı.

Konular: Yemen, Ortadoğu
Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon Yemen'de iktidarı ele geçiren Husilere karşı hava operasyonları düzenleniyor. [Fotoğraf: AP-Arşiv]

al jazeera’ya bilgi veren güvenlik kaynakları, husiler ve onlara destek veren devrik cumhurbaşkanı ali abdallah salih’e bağlı güçlerin aden’in kuzeyinde yer alan lahic kentinde 18 insani yardım çalışanını kaçırdığını doğruladı. kaynaklar olay ile ilgili daha fazla bilgi vermedi.

al jazeera muhabiri, husi karşıtı koalisyona ait uçaklarının kararlılık operasyonu kapsamında taiz’de husilerin mevzilerine gece boyu hava saldırıları düzenlediğini söyledi. kentte cumhurbaşkanı abdurrabbu mansur hadi’ye bağlı halk komiteleri ile husiler arasında şiddetli çatışmalar devam ediyor. çatışmalarda husilerin 20 üyesi öldü. halk komiteleri'nden ise beş kişi öldü.

al jazeera muhabiri, savaş uçaklarının taiz’deki cumhurbaşkanlığı konutunu bombaladığını dile getirdi.

emniyet kaynaklarından alınan bilgiye göre, devrik cumhurbaşkanı ali abdullah salih destekçileri ile husi ensarullah hareketi üyelerinin toplantı yaptığı sırada bombalanan konut tamamen yıkıldı. salih'e destek veren askeri birliklerin konuşlandığı konutun yakınlarındaki evler de saldırıdan zarar gördü. bölgeden halen dumanlar yükseliyor.

koalisyon uçakları, marib kentinin kuzeyinde bulunan meczer bölgesinde husilerin kontrolündeki mas kampına beş hava saldırısı düzenledi. bölgedeki kampı ele geçirmek için halk komiteleri ile husiler arasında şiddetli çatışmalar iki gündür devam ediyor.

husiler, yemen ordusuna ait mas eğitim kampını 2014 yılınımn kasım ayında ordudan direniş görmeden ele geçirmişti.

‘hedefimiz, husilerin örgütlenmemesi’

yemen'e yönelik hava harekatını yürüten koalisyonun sözcüsü tuğgeneral ahmed asiri, hedef seçme aşamasında olduklarını ve husileri tamamen durdurmaya çalıştıklarını söyledi.

asiri, suudi arabistan'ın başkenti riyad'daki hava üssünde yaptığı basın açıklamasında, "paralel ve dengeli olarak husi militanların yerlerinin vurulmasına yönelik çalışmalarımızla, husilerin bir daha örgütlenmemesini hedefliyoruz" diye konuştu.

husi ensarullah hareketi militanlarına yönelik hava saldırılarının "gidişatının iyi yönde" olduğunu söyleyen asiri, halk komiteleri'nin de ilerleme katettiğini ve onlarla iletişim halinde olduklarını belirtti. asiri şöyle devam etti:

"bu çalışmanın, sabra ihtiyacı var. imkan ve zamanımız sınırlı olmadığı için acelemiz yok. operasyon, hedefler gerçekleşinceye kadar devam edecektir" diyen asiri, "husi militanlarının yoğun olduğu güneydeki zencebar bölgesindeki halk komiteleri ile koordinasyon içerisinde bazı hedefler bombalandı ve komitelerin ilerlemesi sağlanmış oldu."

‘operasyon onur ve özgürlüğü canlandırdı’

husi ensarullah hareketi sözcüsü albay şeref lokman da "saldırılar, yemenlilerde daha önce benzeri olmayan onur ve özgürlük ruhunu canlandırdı. koalisyonda yer alan ülkelerin zamanı geçmeden bunu idrak etmeleri gerekir" dedi.

husilerin kontrolündeki yemen resmi haber ajansı saba'da yer alan habere göre lokman, koalisyon güçlerinin hava saldırılarına ilişkin, "saldırılardan her gün zarar gören yemen halkına boyun eğdirmek mümkün olmayacak" diye konuştu.

"kararlılık fırtınası" operasyonunu yürüten koalisyonu, "acımasız düşman" olarak nitelendiren lokman, "saldırılar, yemenlilerde daha önce benzeri olmayan onur ve özgürlük ruhunu canlandırdı. koalisyonda yer alan ülkeler, zamanı geçmeden bunu idrak etmeleri gerekir" diye konuştu.

26 mart'ta başlamıştı

siyasi krizin yaşandığı yemen'de husilerin başkent sana'nın yanı sıra bazı kentleri ele geçirmesi sonrasında cumhurbaşkanı abdurabbu mansur hadi, aden'i 'geçici merkez' ilan etmiş ve bazı ülkeler de diplomatik temsilciliklerini burada sürdüreceği yönündeki açıklamalarda bulunmuştu.

bu gelişmelerden sonra husilerin aden'e doğru harekete geçip, kentteki bazı stratejik noktaların denetimini ele geçirmesi üzerine hadi yönetimi, arap birliği ve uluslararası topluma acil askeri müdahale çağrısında bulunmuştu. suudi arabistan öncülüğündeki koalisyon 26 mart'ta husilere yönelik hava harekâtı başlatmıştı.

operasyona suudi arabistan, bahreyn, katar, kuveyt ve birleşik arap emirlikleri'nden oluşan körfez ülkelerinin yanı sıra fas, sudan, ürdün ve mısır da katılıyor.

kaynak: al jazeera ve aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;