Irak

İbadi'den İran’a ilk ziyaret

Irak Başbakanı Haydar İbadi, üst düzey bir heyet ile göreve geldiğinden bu yana ilk kez İran’ı ziyaret ediyor. İbadi, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile bir araya geldi.

Konular: Ortadoğu, Irak, İran
İbadi, "IŞİD'e karşı tüm ülke topraklarını geri almamız ve örgütü sonsuza kadar topraklarımızdan çıkartmamız çok yakındır" dedi. [Fotoğraf: AFP-Arşiv]

irak başbakanı haydar ibadi'nin iran ziyareti irak şam islam devleti'nin (işid), abd öncülüğündeki koalisyonun hava operasyonlarına rağmen irak'taki ilerleyişini sürdürdüğü bir dönemde gerçekleşiyor. 

irak petrol, elektrik, ticaret ve su kaynakları bakanları irak başbakanının iran ziyaretine eşlik ediyor.

irak başbakanı ibadi, bağdat havalimanından ayrılmadan önce yaptığı açıklamada, irak'ın başta iran olmak üzere bölge ülkeleriyle iktisadi, siyasi, kültürel ve diğer alanlarda ilişkilerini geliştireceğini söyledi.

ziyaret öncesi irak başbakanlık ofisinden yapılan açıklamada, ibadi'nin iran ziyaretinde genel olarak irak'ın 'terörizmle mücadelesinin' desteklenmesi ve 'terörizmle' hem bölgesel ve hem de uluslararası arenada mücadele konusunun ele alacağı duyurulmuştu.

iran destek veriyor

ibadi, irak topraklarında yabancı askerlerin varlığına karşı tutumuyla biliniyor.

bağdat yönetiminin en önemli müttefiklerinden birisi olan tahran, irak şam islam devleti’ne (işid) karşı bu ülkeye destek veriyor.

iran meclis başkanı ali laricani abd'nin işid işe mücadele stratejisi için, "abd bölgede ateşle oynamakta. işid’le mücadele bahanesiyle suriye’ye saldıramayacağını bilmeli" ifadelerini kullanmıştı.

şii başbakan haydar ibadi, kendisinden önce görevde olan ve ayrımcı politikaları nedeniyle sünnilerin ve kürtlerin tepki gösterdiği nuri maliki’nin görevi bırakmasının ardından hükümeti kurdu.

irak’ta kaos, işid’in 10 haziran’da musul ve ülkenin diğer bölgelerini ele geçirmesinin ardından daha da arttı.

abd öncülüğündeki koalisyonun hava operasyonlarına rağmen işid sünni eyalet anbar’daki ilerleyişini de sürdürüyor.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;