IŞİD

İbadi'den 'kandırılmışlara' son çağrı

Irak Başbakanı Haydar İbadi, 'IŞİD'e katılan kandırılmış kişilere' silahlarını bırakarak ordunun yanında yer alma çağrısı yaptı, 'Bu onlar için son fırsattır' dedi.

Konular: Ortadoğu
Irak ordu birlikleri ve Şii Halk Gönüllüleri IŞİD'le savaşmak için Tıkrit'e gidiyor. [Foto: Reuters]

haydar ibadi açıklamasında, işid saflarında savaşan ve onlara destek veren silahlı kişilere çağrıda bulundu.

irak başbakanı, samarra kentinde yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

"bu onlar için son fırsattır. silahı bıraksınlar ve halkın ve selahaddin eyaletinin çocuklarına katılsınlar. silahlı kuvvetlerimiz ve kentlerini kurtarmak için ordunun yanında savaşan diğer güçlerin yanında yer alsınlar. bunun onlar için son fırsat olduğunu söylüyorum. eğer şu anki sapkın çizgilerinde ısrarcı olurlarsa halkın çocukları tarafından adaletli bir biçimde cezalandırılacaklar. çünkü onlar halkımızın çıkarları karşısında batıl olan güçlerin yanında durdular."

irak başbakanı haydar ibadi, pazar günü gittiği samarra'da işid'e karşı tikrit'te düzenlenmesi beklenen operasyonun planını incelemiş ve başlaması için talimat vermişti.

'sivillere dokunulmayacak'

başbakanlık ofisinden yapılan açıklamaya göre, operasyon sırasında silah kullanmayan ve işid'e katılmayan sivillere dokunulmayacağı belirtilmişti. federal polis komutanı general raid cevdet, ülkeyi işid'den temizlemek için operasyonların ikinci aşamasına başlandığını ve yakın zamanda tüm selahattin'in kurtarılma müjdesinin verileceğini açıklamıştı.

tuzhurmatu kaymakamı şellal abdel ahmed ise dha muhabirine yaptığı açıklamada, güvenlik güçlerinin de direktifiyle başkent bağdat'ı kerkük'e bağlayan ve ilçeden geçen karayolunun pazar geceyarısı 24.00'ten itibaren ikinci bir emre kadar kapatılacağını söyledi. kaymakam bu kararın selahattin vilayetinde işid'de karşı yürütülen geniş çaplı operasyon nedeniyle olduğunu söyledi.

samarra'da toplandılar

irak emniyeti kaynaklarından alınan bilgiye göre, şii gönüllülerden oluşan el-haşdu’ş-şabi (halk topluluğu) ile silahlı aşiret grupları destekli irak güvenlik güçleri, işid'in kontrolündeki tikrit'i almak üzere kentin güneyindeki samarra şehrinde toplandı.

operasyona katılacak halk topluluğu'na bağlı 3 bin 500 milisin, bölgede orduya bağlı askeri üslere gittiği ifade edildi.

halk topluluğu milisleri askeri sözcüsü kerim nuri, aa muhabirine, tikrit'i almak için hazırlıkları tamamladıklarını söyledi.

saddam hüseyin’in memleketi ve selahaddin eyaletinin başkenti olan tikrit 11 haziran’da işid kontrolüne girmişti. irak ordusu kenti defalarca geri almaya çalıştı ancak başarılı olamadı.

abd öncülüğündeki koalisyon güçleri de orduya havadan destek veriyor.

anbar’da saldırı

işid militanları, anbar'a bağlı bağdadi nahiyesinde sivil yerleşim yerlerine havan topu ile saldırdı. saldırıda bölge sakinlerinden 3 çocuk hayatını kaybederken, 3 kadın da yaralandı.

bağdadi nahiyesi yakınındaki stratejik ayn el-esed askeri üssü'nü ele geçirmeye çalışan işid militanları, sık sık bölgeye saldırı düzenliyor.

bağdadi yerel meclisi daha önce işid saldırıları sonucu çevredeki köylere kaçmak zorunda kalan yaklaşık 500 ailenin zor durumda olduğunu, bölgede temel gıda maddelerine muhtaç yaklaşık bin çocuğun da hayati tehlikeyle karşı karşıya kaldığını duyurmuştu. irak ordusu 21 şubat'ta bağdadi'yi işid ablukasından kurtararak, yöre halkına insani yardım ulaştırmıştı.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;