Ortadoğu

İHH Ünal ve Kadumi için devrede

Suriye'de 53 gündür tutuklu bulunan Türk ve Filistinli iki gazeteci için İnsani Yardım Vakfı'ndan bir heyet Şam'a gidiyor.

Konular: Suriye

Haberin Öne Çıkanları

Eşi yardım istedi

Aracı olmuştu

14 gazeteci tutuklu

Basın toplantısına katılan Arzu Kadumi'nin eşinin hayatından endişe ettiğini söyledi. [AA]

Ödüllü gazeteci

17 yıllık haber kameramanı olan cüneyt ünal, cnntürk, trt türk ve kanal 6 gibi birçok ulusal kanalda profesyonel haber kameramanı olarak çalıştı. yurt içinde ve yurt dışında çok sayıda sıcak olayın takibini yaptı. geçen yıl libya'da çektiği görüntüleriyle, türkiye haber kameramanları derneği'nin  ''yılın en iyi haber görüntüsü'' ödülüne layık görüldü. ünal son dönemde serbest çalışıyordu.

ihh insani yardım vakfı, suriye'de 53 gündür tutuklu bulunan türk gazeteci cüneyt ünal ile filistinli meslektaşı beşar fehmi kadumi’nin serbest bırakılması için görüşmelerde bulunmak üzere şam’a heyet gönderecek.
 
istanbul'da basın toplantısı düzenleyen vakfın genel başkanı bülent yıldırım şam yönetimiyle temasların sürdüğünü ve heyetin perşembe akşamı yola çıkacağını söyledi. yıldırım, “suriye'de taraflardan hangisi olursa olsun, insan kaçırma ve tutuklama ile ilgili yapılan herhangi bir işlemde, ihh olarak insani diplomasi zemini için aracı olabiliriz” diye konuştu. 
 
toplantıya filisitinli gazetecinin eşi arzu kadumi de çocuklarıyla birlikte katıldı. kadumi, eşinin  sadece çocuklarına ekmek getirmek için çalışan bir gazeteci olduğunu söyledi.
 
insani yardım vakfı mayıs ayında suriye’de tutuklanan türk gazeteciler hamit coşkun ve adem özköse serbest bırakılmasına aracılık etmişti.
 
gazeteciler ünal ve kadumi' 20 ağustos'ta ortadan kaybolmuş, daha sonra tutuklandıkların açıklanmıştı. suriye’nin yarı resmi el ihbariye televizyonu son olarak 26 ağustos’ta ünal’ın görüntüsünü yayınlayarak, tecrübeli kameramanı suriyeli isyancılarla işbirliği yapmakla suçlamıştı. baskı altında çekildiği anlaşılan görüntülerde ünal'ın endişeyle konuştuğu görülmüştü.
 
gazeteciler hedef oluyor
 
basın özgürlüğü adına faaliyet gösteren uluslararası bir meslek örgütü olan new york merkezli gazetecileri koruma komitesi, 18 ayı geride bırakan isyan süresince suriye'de 20’den fazla yabancı ve yerel gazetecinin öldürüldüğü belirtiyor. sınır tanımayan gazeteciler örgütüne göre ise suriye'de halen 14 gazeteci tutuklu.
 
çatışmalar ve şiddet nedeniyle görev yapmanın oldukça tehlikeli bir hal aldığı suriye’de son olarak iran’lı bir gazeteci maya nasır keskin nişancı ateşinde hayatını kaybetmişti.
 
idlib kentine belgesel çekmek için giden cezayir asıllı ingiliz vatandaşı nesin antariri ve velid beledi, derkkuş beldesinde güvenlik güçlerince öldürülmüştü. ingiliz sunday times gazetesi için çalışan amerikalı marie colvin ve fransız foto muhabiri remi ochlik, hums'un baba amr semtinde 22 şubat günü vurularak hayatını kaybetmişti.
 
anadolu ajansı foto muhabiri sinan gül'ün temmuz ayında keskin nişancılar tarafından vurulduğu an ekranlara yansımıştı.
 
suriye'den lübnan'ın başkenti beyrut'a kaçırılan fransız gazeteciler edith bouvier ile william daniels mart ayında ülkelerine dönebilmişti.
 
kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;