Ekonomi

‘İhracata yüzde 100 teminat’

Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısı sonrası açıklama yapan Başbakan Yıldırım, “Hazine kefaleti getirmek suretiyle, 250 milyar liraya kadar bir kredi hacmi oluşturuyoruz. İhracatta teminat yüzde 100, KOBİ’lerde yüzde 90 düzeyinde uygulanacak” dedi.

Konular: Ekonomi, Türkiye

başbakan binali yıldırım, çankaya köşkü'nde düzenlediği basın toplantısında, ekonomi koordinasyon kurulunda alınan kararları paylaştı:

"firmaların piyasada nakit ihtiyaçları var, nakit sıkıntısı var. bu nakit sıkıntısını rahatlatmak, işlerini genişletmelerini sağlamak, hatta istihdamı artırmak için hazine kefaleti getirmek suretiyle, kredi garanti fonu'nun kefaletiyle 250 milyar liraya kadar bir kredi hacmi oluşturuyoruz. piyasada kobi’ler, büyük işletmeler, ihracat işiyle uğraşanlar, ekonomiyi ayakta tutan bütün sektörlere nakit sıkıntısını çözecek yeni bir kaynak oluşturuyoruz. ihracatta teminat yüzde 100, kobi’lerde yüzde 90 düzeyinde uygulanacak. ihracatımızın yüzde 60’ını oluşturan kobi’lere bir kıyak daha yapmış oluyoruz. 2017 bütçesinden ve arızi gelirlerden karşılanacak. bütçe kalemlerinden bazı kaydırmalar yapmak suretiyle bunu yapacağız.

2017'de özel sektör yatırımlarını daha da teşvik etmek, artmasını sağlamak amacıyla imalat sanayine, yatırım teşvik kapsamındaki projelere artı destek vermek için, yatırımın teşvik edilmesinde ciddi bir seferberlik başlatıyoruz. 2017'de yapılan imalata yönelik yatırım harcamaları için yatırıma katkı oranını mevcudun üzerine yüzde 15 daha artırıyoruz. kurumlar vergisi indirimini de tam olarak uygulayacağız."

işverenin prim ödemesine erteleme

"özel sektör işverenlerinin, asgari ücret desteğinden yararlanmalarını, 'esas prim ödeme gün sayısı'na karşı gelecek şekilde 2017 ocak, şubat, mart, üç aylık primlerini 2017'nin ekim, kasım, aralık ayına öteliyoruz.

bilim sanayi bakanlığımızın kobi'lere yönelik bir desteği var. bu destek çerçevesinde mevcut bilançolarını esas alarak, işletmelere ilk 12 ay için geri ödemesiz olmak üzere 3 yıl vadeli 50 bin lira kredi sağlanacak.

yurt dışı yükleniciler veya müteahhitlik hizmetlerine yönelik kullandırılan döviz kredilerinde, firmaların yurt içinden sağlayacağı türk malı ve hizmetlere yönelik kısımda sıfır faiz uygulaması getiriyoruz. yani buradan oraya yapacağınız işlerde götüreceğiniz mal ve hizmetler için ayrıca bu kredilerden faiz alınmayacak."

"500 bin vatandaşımızı aktif iş gücü programından yararlandıracağız"

"işsizlikte hafif bir kıpırdanma var. bunu dikkate alarak önümüzdeki yılın iş ve istihdamını artırmaya, özel sektör firmalarımızın maliyetlerini düşürmeye yönelik bir tedbirimiz var. bu bağlamda 2017'de, özel sektörde toplam 500 bin vatandaşımızı işkur'un aktif iş gücü programından yararlandıracağız mevcut istihdamın üzerine artı istihdam koyacak işverenlerimize ilk yıl yüzde 50, ikinci yıl yüzde 25 destek vermeyi planlıyoruz. bir önceki yıla göre ilave ihracat yapılırsa, o ayrıca desteklenecek.

bddk tarafından bankacılık sektörüne reel sektör kredilerinin yeniden yapılandırılması için yetki verildi."

"2017 muazzam bir tasarruf yılı olacak"

"reel sektörü desteklemek için aldığımız bu tedbirlerin tamamı için bütçemizde yapacağımız tasarrufları kullanacağız. yani mali disiplin var olmaya devam edecek. har vurup harman savurmayacağız, başkaca bir olumsuzluğa sebep olacak bir uygulamaya gitmeyeceğiz. hesap kitap yapıldı. milletimiz rahat etsin, iş adamlarımız da bu konuda emin olabilirler.

2017 muazzam bir tasarruf yılı olacak. vatandaşa 'ekonomiye omuz ver' derken, devlet kurumları olarak bizlerin de elini taşın altına koyması lazım."

"küresel şartlardan dolayı iniş çıkışlar olabiliyor"

"piyasalardaki dalgalanmalar şu birkaç günde iniş trendindeydi kurlarda. bu ufak tefek inişler, çıkışlar küresel şartlardan dolayı olabiliyor. bunlar geçici şeyler, bizim tedbirlerimiz ise orta ve uzun vadeli. bu arada tabii merkez bankamızın da eli kolu bağlı değil. o, kendi kapsamında, kapasitesinde icap eden tedbirleri de her zaman alabilir."

kaynak: aa 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;