Ekonomi

İhracatta keskin düşüş

Şubat ayında Türkiye'nin ihracatı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 13 azalarak 10.4 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Konular: Ekonomi, Türkiye
[Fotoğraf: Reuters / Arşiv]
türkiye ihracatçılar meclisi (tim) verilerine göre, şubat ayında ihracat, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 13 azalışla 10 milyar 495 milyon dolar oldu. geçen yılın şubat ayında türkiye 12 milyar 60 milyon dolar ihracat yapmıştı. 
tim başkanı mehmet büyükekşi'nin, erzurum palandöken'de düzenlediği basın toplantısıyla açıkladığı verilere göre, yılın ilk iki ayında toplam ihracat yüzde 6,7 gerileme ile 22 milyar 826 milyon dolar olarak gerçekleşti. son 12 aylık ihracat ise yüzde 1,7 artışla 155 milyar 14 milyon dolara yükseldi.
otomotiv endüstrisi, şubat ayında 1 milyar 705 milyon dolar ile en fazla ihracatın gerçekleştirildiği sektör oldu. otomotivi hazırgiyim ve konfeksiyon sektörü 1 milyar 267 milyon 909 bin dolarlık ile takip etti. üçüncü sırada ise, 1 milyar 175 milyon 736 bin dolarlık ihracatla kimyevi maddeler ve mamulleri sektörü var. 
söz konusu dönemde, türkiye'nin toplam ihracatının yüzde 81,5'ini gerçekleştiren sanayi grubunda yıllık 14'lük düşüşle 8 milyar 548 milyon 290 bin dolarlık ihracat yapıldı.
bu dönemde, türkiye'nin ihracatının yüzde 15,9'unu oluşturan tarım grubunda geçen yılın aynı ayına göre, yüzde 7,3'lük azalışla 1 milyar 664 milyon 628 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildi. toplam ihracattan yüzde 2,7 pay alan madencilik grubu ihracatında ise yüzde 13,8'lik düşüş yaşandı ve ihracat 282 milyon 4 bin dolar oldu
bu yılın şubat ayında sanayi sektörü alt başlığında toplam ihracattan yüzde 61,9'luk payla sanayi mamulleri ilk sırada yer aldı. sanayi mamullerinde en büyük paya ise yüzde 16,2 ile otomotiv endüstrisi sektörü sahip oldu.
bu dönemde en fazla ihracat artışını yüzde 27,8 ile fındık ve mamulleri yakalarken, bu sektörü yüzde 25,4 ile tütün ve mamulleri takip etti. yıllık bazda ihracat yüzde 37,5 ile en fazla diğer sanayi ürünlerinde azalırken, bu sektörü yüzde 21,9 ile yaş meyve ve sebze ve yüzde 20,6 ile çelik sektörü takip etti.
şubat ayında en fazla ihracat yapılan 5 ülke almanya, ingiltere, irak, abd ve italya oldu. almanya'ya ihracat yüzde 11,8, irak'a ihracat yüzde 26,7, italya'ya ihracat yüzde 15,7 geriledi. diğer taraftan ingiltere'ye ihracat yüzde 5,1, abd'ye ise yüzde 16,5 artış gösterdi.
en fazla ihracat yapılan 30 ülke arasında, en yüksek artış yüzde 19,9 ile iran'a gerçekleşti.
bölgesel olarak bakıldığında şubat ayında ihracat ab'ye yüzde 11,2, afrika'ya yüzde 28,3 ve ortadoğu'ya yüzde 7,5 gerilerken, kuzey amerika'ya yüzde 14,1, uzakdoğu ülkelerine yüzde 12,1 artış gösterdi.
'hava koşulları ve terör olumsuz etkiledi'
tim başkanı mehmet büyükelçi rakamları değerlendirirken, "ihracatın şubat ayında düşmesinde, paritedeki gerileme ve şubat ayındaki olumsuz hava şartları oldukça etkili oldu, kar yağışı üretim ve lojistik kaybı anlamında ihracatımızı olumsuz etkiledi. özellikle çevremizdeki ülkelerde siyasi olaylar, terör olayları bizi olumsuz etkiledi. biz inşallah yılın ikinci veya üçüncü çeyreğinden itibaren artışa geçeceğimizi düşünüyoruz" diye konuştu. 
büyükekşi dünya piyasalarının gözünün ise abd'de olduğunu belirterek, "dünya ekonomisinde özellikle dış piyasalardaki hareketlilik devam ediyor. piyasalar gelecek döneme ilişkin tedirgin şekilde bir milat bekliyor, belki bu milat belki amerikan merkez bankası (fed) kararı olacak" dedi.
 
kaynak: anadolu ajansı

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;