Mısır

İhvan’dan Sisi'ye tepki

Müslüman Kardeşler'in siyasi kanadı Hürriyet ve Adalet Partisi yöneticilerinden Abdulmevcud Derdiri, Mısır Cumhurbaşkanı Sisi'nin, BM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmayı eleştirdi, Sisi'yi terör eylemleri yapmakla suçladı.

Konular: Ortadoğu, Mısır
Mısır Cumhurbaşkanı Sisi'nin BM 69. Genel Kurulu'nda konuşma yapması, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından eleştirildi ve protesto edildi. [Fotoğraf: Reuters]

hürriyet ve adalet partisi yöneticilerinden abdulfettah derdiri yaptığı açıklamada, cumhurbaşkanı sisi’yi terör eylemleri yapmakla suçladı.

derdiri, "modern çağda adalet talep eden barışçıl göstericilere karşı en büyük katliamı yapan sisi, terörden söz ediyor. terör, siyasi hedefler uğruna silah kullanmaktır. sisi'nin 3 temmuz 2013'te yaptığı tam olarak buydu" dedi.

derdiri, ihvan'a yönelik olduğunu belirttiği suçlamalara ilişkin ise şöyle konuştu:

"hepsi sahte. ihvan'ın demokrasiyi çaldığını söyleyenler ya demokrasinin anlamını bilmiyor ya da mısır halkının hürriyet tercihini hakir görüyor. ihvan, kuruluşundan bu yana toplumsal barış, ahlaki değerler, insan hakları ve özgürlükten yana tavır almış, şiddete hiçbir surette başvurmamış ve teşvik etmemiştir."

mısır cumhurbaşkanı abdulfettah sisi bm genel kurulu 69. dönem genel görüşmelerinde yaptığı konuşmada, radikallerin, islam'ı kötüye kullanmasına izin verilmemesi gerektiğini ifade ederek, terörizmi vebaya benzetmiş ve onlarla mücadele çabalarının yoğunlaştırılması çağrısında bulundu.

sisi ayrıca, haklara ve özgürlüklere saygı duyan "yeni bir mısır" inşa etme sözü verdi.

mısır’daki askeri darbe

halk oyuyla seçilmiş cumhurbaşkanı muhammed mursi'nin 3 temmuz 2013'te askeri darbeyle görevinden uzaklaştırıldı.

14 ağustos günü güvenlik güçleri rabiatul adeviyye ve nahda meydanlarına darbe karşıtlarına silahlı müdahalede bulunmuş, yüzlerce kişi ölmüştü.

askeri darbenin mimarlarından dönemin genelkurmay başkanı abdulfettah sisi, görevinden ayrılarak yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerine aday olmuş ve cumhurbaşkanı seçilmişti.

darbeye en sert tepki ankara'dan

türkiye hem darbeye hem de ardından gelen katliama en sert tepkiyi gösteren ülkeydi. cumhurbaşkanı erdoğan, çeşitli konuşmalarında mısır'ın darbeyle iktidara gelen general sisi'yi 'mısır devlet başkanı' olarak tanımadığını söyledi. iki ülke büyükelçilerini de karşılıklı olarak çekmişti. ilişkiler 23 kasım'dan bu yana maslahatgüzar seviyesinde yürütülüyor.

kaynak: al jazeera ve aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;