Almanya

İki Almanya

Almanya'da 50 binden fazla kişi İslam ve göçmen karşıtı PEGIDA'ya karşı yürüyüş düzenledi. Köln'deki yürüyüşünü iptal etmek zorunda kalan PEGIDA, Dresden'de ise yine gövde gösterisi yaptı.

Konular: Avrupa
PEGIDA'nın kurulduğu Dresden'deki gösterisine katılım yoğun oldu. [Fotoğraf: AP]

almanya’da islam ve göçmen karşıtı 'batı'nın islamlaşmasına karşı vatansever avrupalılar'ı (pegida) destekleyenler ve bu oluşuma tepki duyanlar gösteriler düzenlendi. pegida yanlıları dresden, berlin ve stuttgart kentlerinde sokaktaydı. 

bu hafta 11'incisi düzenlenen eylemde göstericiler cockerwiese adlı çimenlik alanda toplandı. dresden polisi, pegida'nın düzenlediği gösteriye bu kez 18 bin kişinin katıldığını açıkladı.

göstericiler, "biz kendimiz karar veren vatandaşlarız, köle değil", "hoşgörünün sınırları var", "kendi ülkemizde yabancı-hiç bir zaman". "siz binlerce kez yalan söylediniz" yazılı pankartlar taşıdı, "halk biziz" ve "yalancı medya" sloganları attı.

PEGIDA karşıtı eylemlere Almanya'da yaşayan Türkler de katıldı. [Fotoğraf: AP]

pegida karşıtı gösteriler

​almanya'nın münster, berlin, hamburg, stuttgart, münih ve diğer kentlerinde pegida'ya karşı yapılan gösterilere yaklaşık 50 binden fazla kişi katıldı. 

pegida, başkent berlin'de iki farklı gösteriyle protesto edildi. berlin türk cemaati (tgb) tarafından tarihi brandenburg kapısı önünde düzenlenen gösteriye, federal meclis başkan yardımcıları claudia roth ve petra pau ile birlikte milletvekilleri de katıldı. yaklaşık bin kişinin önünde toplandığı brandenburg kapısı'nın ışıkları pegida'ya tepki amacıyla söndürüldü.

claudia roth, burada yaptığı açıklamada, almanya'nın ortak bir anayasaya sahip olduğunu ve pegida'nın kimin nerede yaşayacağına karar veremeyeceğini söyledi.

tgb başkanı bekir yılmaz da geçen yıl ekim ayında dresden'de ortaya çıkan islam karşıtı ve yabancı düşmanı pegida hareketinin almanya'da adeta bir ''korku imparatorluğu'' yaratmak istediğini söyledi. almanya'da çoğulcu bir toplumda yaşadıklarını belirten yılmaz, ''müslümanlara karşı korku oluşturuluyordu. biz de bu insanlara bunu bırakmak istemedik ve gösteriyi organize ettik'' dedi.

berlin içişleri senatörlüğü'nün önündeki gösteriye de 5 bin kişi destek verdi. pegida'ya destek veren yaklaşık 300 baergida yanlısının yolunu kesmek isteyen protestoculara polis izin vermeyince arbede çıktı. polislerle yaşanan arbedede 10 kişi kısa süreliğine gözaltına alındı. bir polis de hafif yaralandı.

Köln Katedrali de yabancı ve İslam düşmanı PEGIDA'ya karşı eylem yapanlara ışıklarını kapatarak destek verdi. [Fotoğraf: AA]

köln pegida'yı durdurdu

pegida hareketinin uzantısı kögida'ya tepki için binlerce kişi, köln deutz'daki fuar kulesi çevresinde toplandı. köln katedrali yürüyüşe destek için ışıklarını kapattı. kögida da planladığı yürüyüşü iptal etmek zorunda kaldı.  

gösteriye, ak parti dış ilişkiler başkan yardımcısı ve istanbul milletvekili metin külünk, kuzey ren vestfalya (krv) eyaleti parlamentosu yeşiller milletvekili arif ünal, avrupalı türk demokratlar birliği (uetd) genel başkanı süleyman çelik ve çok sayıda sivil toplum kuruluşunun temsilcileri katıldı.

türklerin yanı sıra almanların ve diğer yabancıların da destek verdiği gösteride, "köln renkli kalacak", "çeşitlilik güçtür" ve "irkçılığa ve şiddete hayır" yazılı pankartlar taşındı, "naziler dışarı" sloganları atıldı.

yeşiller milletvekili arif ünal, köln'ün dresden olmadığını göstermek için kiliselerden, sivil toplum kuruluşlarına kadar her kesimin gösteriye destek verdiğini söyledi.

neonazi gruplar da katılıyor

ekim ayında doğudaki dresden kentinde 200 kişiyle başlayan pegida gösterileri en son 17 bin’e ulaşmıştı. almanya başbakanı merkel'in tepki gösterdiği pegida göstericileri, islam ve göçmen karşıtı sloganlar atıyor. 

pegida, orta sınıf gösterisi olarak başlasa da zamanla islam karşıtları, yabancı düşmanları ve doğuda yükselişe geçen neonazi grupların da katıldığı büyük bir oluşuma dönüştü.

kaynak: anadolu ajansı, deutsche welle ve reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;