Yolsuzluk ve rüşvet operasyonu

İki Bakan istifa etti

Adları yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasında geçen, oğulları tutuklanan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ile İçişleri Bakanı Muammer Güler art arda yazılı açıklama yaparak görevlerinden ayrıldılar.

Konular: Türkiye

Haberin Öne Çıkanları

Çağlayan: Kirli bir tezgah

Güler: Affımı sundum

Erdoğan bazı bakanlarla görüştü

Çağlayan ile Güler istifalarından saatler önce Başbakan'ın Pakistan ziyareti dönüşü AKP'lileri otobüsten birlikte selamladı. [AA]

ilk istifa haberi ekonomi bakanı zafer çağlayan'dan geldi. çağlayan istifasını, “yakın çalışma arkadaşlarımın ve evladımın da dahil edildiği bu çirkin oyunu bozmak ve gerçeklerin ortaya çıkmasını sağlamak için ekonomi bakanlığı görevimden ayrılmış bulunmaktayım" açıklamasıyla duyurdu.

çağlayan açıklamasında, "17 aralık tarihi itibariyle gerçekleştirilen operasyonun, hükümetimize, partimize ve ülkemize karşı kirli bir tezgah olduğu çok açık bir şekilde ortadadır” dedi.

çağlayan'ın ardından içişleri bakanı muammer güler'in de istifası geldi. 

güler yazılı açıklamasında, "17 aralık'ta sayın başbakan'a görevden affımı arz etmiştim bugün de yazılı olarak sayın başbakanımıza görevden affımı sundum" dedi.

güler operasyon sürecinin, "hükümet'e, ak parti'ye ve ülkeye karşı düzenlenen kirli bir tezgah" olduğunu söyleyerek, "oğlunun da dahil edildiği çirkin oyunu bozmak ve gerçeklerin daha açık şekilde ortaya çıkmasına imkan sağlamak" için istifa ettiğini açıkladı.

pakistan dönüşü başbakan'ın evinde toplantı

başbakan erdoğan'ın pakistan ziyaretine zafer çağlayan da katılmıştı. pakistan dönüşü başbakan erdoğan, keçiören'deki evinde bazı bakanlarla görüştü. istifa açıklamaları da bu görüşmenin sabahında geldi.  

kabine değişikliği beklentisi

ankara'da zaten adı yolsuzluk soruşturmasında geçen bakanlarla yerel seçimde belediye başkanlıklarına aday olan bakanların dahil olacağı kabine değişikliği bekleniyordu. 

üç bakanın istifasının ardından değişikliğin daha hızlı gerçekleşmesi gündemde. 

hükümet'i kızdıran yolsuzluk soruşturması

zafer çağlayan'ın oğlu s. kaan çağlayan ile içişleri bakanı muammer güler'in oğlu barış güler istanbul'da yapılan yolsuzluk ve rüşvet operasyonu kapsamında "rüşvet almaya ve vermeye aracılık etmek" suçlamasıyla tutuklandı.

aynı suçlamayla savcılık tarafından tutuklanması istenen çevre ve şehircilik bakanı erdoğan bayraktar'ın oğlu abdullah oğuz bayraktar ise mahkemece serbest bırakıldı. 

başbakan tayyip erdoğan, bakanların çocuklarının yanı sıra halkbank genel müdürü ile işadamları dahil 24 kişinin tutuklandığı operasyonu hükümete yönelik tuzak olarak görüyor.

"bir şey çıkmaz"

çağlayan, oğlu gözaltına alındığında, "bu soruşturmadan bir şey çıkmaz” açıklamasını yapmıştı.

zafer çağlayan pazartesi günü yaptığı yazılı açıklamada da, operasyon sürecinin normal olmadığını söyledi. “amacı çok farklı, büyük bir tuzakla karşı karşıyayız. ne benim, ne evladımın ve ne de onun kadar değerli çalışma arkadaşlarımın bir yanlışın içinde olması söz konusu olamaz" dedi.

her şeyin açığa çıkacağını söyleyen çağlayan, “hukukun üstünlüğüne ve masumiyet karinesine herkesin özellikle de hukuku uygulamakla görevli ve yükümlü olanların çok daha fazla itina göstermesi gerektiğine inanıyorum. bu süreçten alnımızın akıyla, milletçe güçlenerek çıkacağımıza inanıyorum" diye konuştu.

oğlunu savunmuştu

operasyonun siyasi olduğunu söyleyen muammer güler de "bunlar her şeyi kendi kafalarına göre yapmışlar. infazı da yapmışlar. bunları geçmişte de yapmışlardı ama iki yanlış bir doğru etmez" dedi.

güler, "benim oğlum dünyanın en temiz insanlarından biridir. oğlumla ilgili suçlamaların hiçbirinden delil bulunamadı. sadece ‘rüşvet aracılığı' diye katalog bir suçtan o da tutuklamayı gerektirmediği halde tutuklama yapıldı. onun da kanuni unsurları eksiktir. medyada oluşturulan baskı nedeniyle böyle bir karar verildi" açıklaması yapmıştı.

çağlayan türkiye’nin ilk ekonomi bakanıydı

çağlayan, iş dünyasının önde gelen isimlerinden biriydi, siyasete 2007’de girdi.  

1957'de muş’ta doğan çağlayan, ailesi ile önce izmit’e oradan da ankara’ya taşındı. 1987'de ankara sanayi odası meclisi’ne girdi. 1995 yılında oda başkanı seçildi. bu görevde 2007'ye kadar kalarak oda tarihinin en uzun süre başkanlık yapan ismi oldu. 1999'da deprem sonrası bedelli askerlik ve deprem tahvili uygulamalarını ülke gündemine getiren isim oldu.

oda başkanlığı boyunca ismi hep türkiye odalar ve borsalar birliği başkanlığı için geçti. ancak uygun zemin olmadığı gerekçesiyle tobb başkanlığı’na hiç aday olmadı. birlik’te başkan yardımcılığı görevi yaptı.

2007'de mhp, chp ve ak parti’den siyasete girme teklifi aldı. çağlayan tercihini ak parti’den yana kullandı. 22 temmuz seçimlerinde ankara’dan milletvekili seçilerek parlamentoya girdi. kabinedeki ilk görevini bu dönemde sanayi ve ticaret bakanı olarak aldı. sonrasında dış ticaretten sorumlu devlet bakanı olarak görev yaptı. 2011 seçimlerinde bu defa mersin’den milletvekili seçildi. yeni kabinede ekonomi bakanlığı kuruldu. çağlayan türkiye’nin ilk ekonomi bakanı oldu.

hem ankara sanayi odası başkanlığında hem de kabinedeki görevleri sırasında döviz kurunun ihracatçılar üzerindeki etkisi nedeniyle merkez bankası’na yönelik sert eleştirileri ile gündeme geldi.

istanbul valiliği'nden içişleri'ne

muammer güler, 1972'de ankara üniversitesi hukuk fakültesi’nden mezun oldu. ilk kamu görevine 1973'te balıkesir’de kaymakam adayı olarak başladı. pehlivanköy, horasan kaymakamlıklarında bulunduktan sonra içişleri bakanlığı’na geçti.

valilik görevine ilk getirilmesi 1992'te oldu. niğde valiliği’nin ardından kayseri, gaziantep ve samsun’da da vali olarak görev yaptı. 2003'te istanbul valiliği’ne atandı.

2010'da hükümet'in çeşitli birimler arasında koordinasyon sağlamak amacıyla kurduğu kamu düzeni ve güvenliği müsteşarlığı’na müsteşar göreviyle atandı.

2011 yılı genel seçimlerinde milletvekili adayı olmak üzere bu görevinden istifa etti. adalet ve kalkınma partisi’nden mardin milletvekili oldu.

2013 yılı ocak ayında yapılan kabine revizyonunda görevi kısa süre bakanlık yapan idris naim şahin’den devraldı. bazı açıklamalarıyla çok eleştirilen şahin’in görevi devrederken güler’e söylediği “inşallah siz de benim gibi 18 ayda 20 günde değil, gönlünüzün istediği zaman ayrılırsınız” sözleri akıllarda kaldı.

hem valiliği hem içişleri bakanlığı boyunca en çok “polisin orantısız güç kullandığı” suçlamasıyla  muhatap oldu.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;