Suriye'de iç savaş

İki Cenevre arası Astana

Suriye iç savaşına siyasi çözüm bulma girişimleri devam ediyor. 23 Şubat-3 Mart arasında gerçekleşen Cenevre müzakerelerinden sonra tarafların, 14-15 Mart’ta Kazakistan’ın başkenti Astana’da ateşkesi görüşmesi planlanıyor. Mart'ın sonunda rejim ve muhalifler yeniden Cenevre'ye dönecek.

BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura Cuma akşamı yaptığı açıklamada müzakere gündemini kararlaştırdıklarını söylemişti.[Fotoğraf: Reuters]

suriye’de 6 yıldır süren iç savaşa siyasi çözüm bulma girişimleri devam ediyor. cenevre’deki müzakerelerden sonra gözler astana’ya döndü. kazakistan dışişleri bakanı kayrat abdrahmanov, 14-15 mart’ta suriye konulu bir toplantı düzenleyeceklerini açıkladı.

suriye’de 30 aralık 2016’dan beri yürürlükte olan ateşkesi sağlamlaştırmaya yönelik toplantıdan sonra tarafların yeniden cenevre’ye dönmesi bekleniyor.

astana’da daha önce suriye konulu üç toplantı düzenlenmişti. rejim ve muhalifler bu toplantıların sadece 2’sine katılmıştı. diğer toplantı ise garantör ülkeler; rusya, türkiye ve iran’ın katılımıyla gerçekleştirilmişti. astana’dan çıkan en önemli sonuç 23-24 ocak’taki astana 1 sonuç bildirgesinde yer alan “üçlü denetim mekanizması” oldu. bu mekanizma kapsamında, ateşkesi izlemek ve ihlalleri tespit etmek için üç garantör ülkenin temsilcilerinden oluşan komisyonların oluşturulması öngörülmüştü.

cenevre'de 'gündem' tamam

23 şubat’ta başlayan ve 3 mart’ta sona eren cenevre müzakerelerinde sonuç açısından somut bir ilerleme kat edilmese de bu yolda önemli bir engel aşılmış görülüyor. zira taraflar, en tartışmalı konulardan biri olan 'gündem' meselesinde önemli ölçüde uzlaşmıştı.

bm suriye özel temsilcisi staffan de mistura cuma akşamı bir açıklama yapmış, gündemin ana maddeleri olan yönetim, anayasa ve seçimin yanı sıra rejimin isteği doğrultusunda ‘terörle mücadele’ maddesinin de eklendiğini teyit etmişti. de mistura bir sonraki müzakere turunda bu dört dosyanın paralel bir şekilde ele alınacağını ifade etmişti.

de mistura ayrıca astana ve cenevre’nin birbirlerini tamamladığının altını çizmiş ve astana’nın cenevre başarısı için önemli olduğuna dikkat çekmişti. cenevre’deki müzakerelerin mart ayının sonunda kaldığı yerden devam edeceğini belirtmişti. de mistura bu turun tarihini new york'a yapacağı ziyaret ve oradaki bm güvenlik konseyi'ne vereceği bilgilendirmeden sonra açıklayacağını söylemişti. ancak tahminler, 20 mart'ı gösteriyor.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;