Bilim-Teknoloji

İki Türk mühendisin geliştirdiği cihaz ABD ordusu ve NASA'da

İki Türk elektronik mühendisi, ilk olarak elde ürettikleri ve fotoğrafçılara şimşek çakması, balon patlaması, bardak kırılması ve dahi merminin havadaki hareketi gibi anlık olayları rahatlıkla fotoğraflayabilmelerini sağlayan MIOPS SMART adlı cihazlarını, Amerikan ordusu ile NASA'ya satmayı başardı.

Konular: Bilim-Teknoloji

türk elektronik mühendisleri onur çelik ve erkan yiğiter; fotoğrafçılara şimşek çakması, balon patlaması, bardak kırılması ve dahi merminin havadaki hareketi gibi anlık olayları rahatlıkla fotoğraflayabilmelerini sağlayan miops smart adlı cihazlarını, amerikan ordusu ile nasa'ya satmayı başardı.

2016'da kurdukları miops teknoloji adlı şirketleriyle fotoğraf ve video sektörü için çeşitli ürünler geleştiren iki mühendis, ilk olarak elde ürettikleri miops smart cihazı için uluslararası fonlama platformu kickstarter'dan bin 750 adet ön sipariş alıp 375 bin dolarlık fon toplayınca seri üretime geçti. ürünü prototipten gerçeğe dönüştüren ve satışa başlayan çelik ve yiğiter, altı farklı ülkede uluslararası fuarlara katılarak, kendi bayi ağlarını oluşturdu. kısa sürede 19 farklı ülkede 22 bayi aracılığıyla ürünlerini dünyanın dört bir tarafındaki fotoğrafçılara ulaştıran ikilinin ürününe amerikan ordusu ve nasa'dan da talep geldi.

Onur Çelik ve Erkan Yiğiter [Fotoğraf: AA]

"yıldırım fotoğrafı çekme isteği ile fikir ortaya çıktı"

şirketin kurucu ortaklarından çelik, miops smart fikrinin nasıl çıktığını şöyle anlattı:

"yıldırımı görüyorduk, çekmeye çalışıyorduk ancak çok kolay bir iş değildi. bazen yakalıyorsunuz, bazen yakalayamıyorsunuz. çeşitli metotlar var ama gerçekten zor, makine başında saatlerce beklemeniz gerekiyor. bunu yapacak yazılım ve donanımı geliştirdikten sonra 'daha farklı hızlı olayları nasıl yakalarız' diye ürünü geliştirmeye devam ettik."

çelik, bir balonun patlama sesi ya da bir bardağın kırılma sesini duyarak, kırılma ve patlama anının fotoğrafını çekmekle devam ettiklerini, daha sonra ürüne lazer modu özelliği eklediklerini, böylelikle cihazın kurşunun havada fotoğraflanması ve uçan bir kuşun yuvaya gelmesi anının fotoğraflanmasına imkân sağlandığını kaydetti.

ürünü müşterilerden aldıkları geri bildirimlerle geliştirdiklerini belirten çelik, onların ihtiyaçlarına cevap vererek ürünün her yeni versiyonunda üzerine bir şeyler koyarak pazardaki haline getirdiklerini bildirdi.

"talep, nasa ve amerikan ordusundan geldi"

amerikan ordusu ve nasa'nın kendilerini ulaştıklarını anlatan çelik, bu iki kurumdan ürünlerine gelen talebin kendilerini şaşırttığını söyledi: 

"talep onlardan geldi. şu anda amerikan ordusunda aktif olarak kullanılan 10 cihazımız, nasa'da 5 cihazımız var. nasa roket kalkış anlarının fotoğraflanmasında, amerikan ordusu da bomba infilak testlerinin fotoğraflanmasında kullanıyor. biz bu ürünü geliştirirken bu alanda kullanılacağını hiç düşünmemiştik." 

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;