Mısır

'İkinci bir talimata kadar petrol yok'

Mısır Petrol Bakanı Tarık Molla, Suudi Arabistan’ın petrol şirketi ARAMCO'nun Mısır'a petrol tedarikini durdurduğunu teyit etti. Mısırlı yetkililer, Suudi Arabistanlı firmanın kendilerine bir gerekçe sunmadığını ve sadece ikinci bir talimata kadar petrol tedarikinin yapılmayacağını bildirdiğini söyledi.

[Fotoğraf: Reuters]

birleşik arap emirlikleri'nin (bae) başkenti abu dabi'de düzenlenen enerji konferansına katılan mısır petrol bakanı tarık molla, gazetecilerin sorularını yanıtladı. molla, suudi arabistan'ın ülkesine petrol akışını durdurmasına dâir, "aramco'nun mısır'a petrol tedariki konusunda yeni bir gelişme yok. ekim ayından bu yana petrol tedarik edilmiyor" dedi.

reuters'e konuşan mısır petrol bakanlığı'ndan bir yetkili, suudi arabistanlı firmanın kendilerine bir gerekçe sunmadığını ve sadece "ikinci bir talimata kadar" petrol tedarikinin yapılmayacağını söyledi. 

"bize bir gerekçe sunmadılar. sadece yetkililer, petrol tedarikinin ikinci bir talimata kadar durdurulduğunu bildirdi."

suudi arabistan petrol şirketi aramco, mısır'a ekim ayı boyunca petrol tedarik etmeyeceğini duyurmuştu. mısır yönetimi ise, ülkede olası bir petrol krizinin önüne geçmek için alternatif arayışına girmişti. mısır bu kapsamda, basra petrolü konusunda irak hükümetiyle protokol imzalamıştı.

aramco ise hangi gerekçelerle mısır'a petrol tedarikinin durdurulduğunu henüz kamuoyuyla paylaşmadı.

suudi arabistan kralı selman bin abdulaziz'in nisan 2016'daki mısır ziyaretinde, iki ülke arasındaki 23 milyar dolarlık anlaşma gereğince suudi arabistan'ın mısır'a 5 yıl boyunca aylık 700 bin ton petrol ürünü tedarik etmesi kabul edilmişti.

mısır-suudi arabistan ilişkilerinde gerginlik

suudi arabistan, mısır’daki askeri darbeden sonra sisi yönetimine destek veren en önemli ülkelerden biriydi. ancak mısır, suriye konusunda suudi arabistan’dan farklı bir yaklaşım sergiledi ve suudi arabistan’ın karşı durduğu rusya’nın askeri müdahalesine destek verdi.

mısır’ın, bm güvenlik konseyi’nde rusya tarafından sunulan ve körfez ülkelerinin şiddetle karşı durduğu suriye tasarısına "evet" oyu vermesi, kahire-riyad ilişkilerinde bardağı taşıran son damla oldu. aramco’nun mısır’a petrol akışını durdurma kararı bu oylamadan sonra geldi.

kaynak: aa, reuters ve al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;