Kürt sorunu

İkinci İmralı heyetine onay

BDP'nin, PKK lideri Öcalan'la görüşme için sunduğu liste Adalet Bakanlığı tarafından kabul edildi. Heyet cumartesi günü adaya gidecek.

Konular: Türkiye

Haberin Öne Çıkanları

Listede Buldan, Önder ve Tan var

Türk ve Akat gitmişti

Zana: Fırsat kaçırılmamalı

BDP'den yapılan açıklamada, Öcalan'ın 'Önder, Buldan ve Tan'dan oluşan ikinci heyeti' beklediği belirtilmişti. [AA]

adalet bakanlığı, barış ve demokrasi partisi’nin (bdp), imralı adası'nda hapis yatan pkk lideri abdullah öcalan ile görüşmelerini istediği kişilerden oluşan yeni heyete onay verdi.

heyette bulunan bdp grup başkanvekili ve iğdır milletvekili pervin buldan ile istanbul milletvekili sırrı süreyya önder ve diyarbakır milletvekili altan tan, cumartesi günü sabah saat 08.30'da öcalan ile görüşmek üzere istanbul'dan yola çıkacak. 

demokratik toplum kongresi (dtk) eşbaşkanı ahmet türk ve bdp batman milletvekili ayla akat, geçen ay başında hükümetin başlattığı diyalog süreci kapsamında ilk kez öcalan'la görüşmüştü.

yeni heyet başvurusuyla ilgili olarak bdp'den çarşamba günü yapılan yazılı açıklamada ise öcalan'ın 'önder, buldan ve tan'dan oluşan ikinci heyeti' beklediği belirtilmişti.

eşbaşkanlar selahattin demirtaş ve gültan kışanak'ın imzalarıyla yapılan açıklamada, "gerekli başvuru adalet bakanlığı'na yapılmış olup partimizin bu kararı doğrultusunda bakanlığın gerekli işlemleri tamamlayarak heyetin en kısa zamanda imralı’ya gitmesini sağlamasını beklemekteyiz" ifadesi yer almıştı.

öcalan ile görüşecek isimler

imralı adası'na gidecek kişilerden pervin buldan, faili meçhul bir cinayete kurban giden kürt siyasetinin önemli isimlerinden savaş buldan’ın eşi.

adıyamanlı bir türkmen olan sırrı süreyya önder ise bdp'de son dönemde en çok öne çıkan isimlerden biri. önder, sol kesimlere yakın bir siyasetçi olarak tanınıyor.

altan tan ise önder'in aksine islami çizgiden gelen bir siyasetçi. tan, daha önce refah partisi’nde (rp) de görev yapmıştı.

bdp'li isimlerden oluşan ikinci heyetin imralı'ya gidişi, ak parti hükümetinin kürt sorunu'nun çözümü için başlattığı dört aşamalı planın önemli bir ayağını oluşturuyor. çünkü bu görüşmede öcalan'ın, bdp ve dtk'nın yanı sıra pkk'nın kandil ve avrupa kollarına birer mektup göndermesi bekleniyor.

öcalan'ın pkk'ya göndereceği mektupta 'çatışmasızlık' çağrısı yapması da, bu planda yer alıyor.

başbakan recep tayyip erdoğan daha önce yaptığı açıklamada, dağdaki pkk'lılarla kucaklaşanların öcalan'la görüşemeyeceğini belirtmiş ve hassasiyetlere darbe vuranların da 'imralı sürecinde' aracı olamayacağını söylemişti.

erdoğan'ın açıkladığı kriterler; özellikle ahmet türk ve dtk'nın diğer eşbaşkanı aysel tuğluk ile bdp eşbaşkanlarının imralı'ya gitmelerine izin verilmeyeceği şeklinde yorumlanmıştı.

atalay: herkes iyimser

bu arada başbakan yardımcısı beşir atalay, devam eden müzakere sürecinden geniş kesimlerin memnuniyet duyduğunu söyledi. diyarbakır gezisi sırasında bir basın toplantısı düzenleyen atalay, "büyük bir rüzgar var. bu rüzgarın karşısına kimse geçemez. diyarbakır’da sivil toplum kesimlerinden desteği gördük" dedi.

atalay bölgedeki kanaat önderleri ve sivil toplum kuruluşlarının, sorunun 'acelesiz ama süratli çözülmesi' talebinde bulunduğunu ifade etti.

zana süreçten umutlu

öte yandan, önde gelen kürt siyasetçilerden diyarbakır bağımsız milletvekili leyla zana da, öcalan'la yapılan görüşmelerle ilgili olarak olumlu açıklamalarda bulundu.

amerikan new york times gazetesine konuşan zana, kürt sorunu'nun çözümü için gerekli koşulların oluştuğunu belirterek "bu fırsat kaçırılmamalı" dedi.

yıllardır verilen mücadelenin sonuca ulaşmaya başladığını ifade eden zana, "bu iyidir ama yeterli değil. türkler, kürtleri yeni yeni anlamaya başladı. ben, hem türklere hem de kürtlere inanıyorum" ifadelerini kullandı.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;