Çevre

İklim konferansında uzlaşma

İklim değişikliğinin önüne geçilmesi için yapılan müzakerelerde anlaşma metni üzerinde uzlaşı sağlandı. Fransa Dışişleri Bakanı Fabius, "İddialı bir evrensel anlaşma üzerinde uzlaşı sağladık" dedi.

Konular: Çevre, Dünya
BM raporuna göre, iklim değişikliği geri dönülmez bir noktaya ulaştı. [Fotoğraf: Shutterstock]

fransa dışişleri bakanı laurent fabius, paris'te iki haftadır yürütülen 21. bm iklim değişikliği taraflar konferansı'nda (cop21), iklim değişikliğinin önlenmesi için üzerinde müzakere yürütülen metinde anlaşma sağlandığını açıkladı.

konferansın ardından bm genel sekreteri ban ki-mun ve fransa cumhurbaşkanı françois hollande ile açıklama yapan cop21 başkanı fabius, "iddialı bir evrensel anlaşma üzerinde uzlaşı sağladık" dedi.

fransız bakan, "metin delegeler tarağından onaylanması halinde tarihi bir adım olacak. bütün dünya heyecanlı bir şekilde bu haberi bekliyor, insanlar bize güveniyor" dedi ve "bu anlaşma farklı, adil, sürdürülebilir, dinamik, dengeli ve hukuken bağlayıcı bir metin" ifadesini kullandı.  

üzerinde anlaşma sağlanan metnin, sera gazları emisyonunun düşürülmesiyle ilgili ulusal düzeydeki planların beş yılda bir gözden geçirilmesini öngördüğünü belirten fabius, gelişmekte olan ülkelere bu alandaki mücadele için yılda en az 100 milyar dolar destek aktarılacağını söyledi.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius ve BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun.
[[Fotoğraf: Reuters]]

"dünyayı değiştirmek elinizde, bu fırsatı kullanın"

hollande, anlaşmayı "tarihi" olarak nitelerken, metnin başarılması imkânsız olduğu düşünülen temel unsurları içerdiğini belirtti. 

"12 aralık 2015, insanlık adına çok önemli bir gün. herkes kendi çıkarını düşünse, bu anlaşma mükemmel olamaz; ancak hepimizi bir araya getiren gezegen için bu büyük bir başarı. bugün ayrıca insanlık için önemli bir yaşam mesajı."

hollande, delegelere seslenerek, "dünyayı değiştirmek sizin elinizde, bu fırsatı kullanın. bu anlaşma tarihte ısınmayla ilgili ilk evrensel anlaşma olacak" dedi.

bm genel sekreteri ban ise kısa konuşmasında, "iklim değişikliğine çözümler şimdi masada" sözlerini sarf etti ve "artık bütün dünyanın çıkarını düşünürsek ulusal çıkarların daha iyi korunacağını hepimizin daha iyi anlaması gerekir" diye konuştu.

metinde, küresel ortalama sıcaklık artışının 1,5 ile 2 derece arasında sınırlandırılması, iklim değişikliğinin olumsuz etkilerine karşı hazırlıklı olunması ve sera gazları emisyonunu azaltan çevreci ve sürdürülebilir ekonomilerin desteklenmesi gibi maddeler öne çıkıyor.

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;