Türkiye Süper Ligi

İlk 11'de yabancı sınırı yok

Süper Lig'de gelecek sezondan itibaren aynı anda 11 yabancı sahada yer alabilecek. 28 kişilik kadronun yarısı yerli oyuncu olmalı.

Konular: Spor, Futbol
TFF'nin tüm kurulları darbe girişimi hakkındaki soruşturma kapsamında yapılan güvenlik incelemeleri sebebiyle istifa etti.

alınan kararlara göre takımlar bir sezonda 28 oyuncu ile sözleşme imzalayabilecek. bunların 14'ü yerli, 14'ü yabancı olacak. 14 yabancının 11'i aynı anda sahada olabilecek. 14 yerli oyuncunun ikisi altyapıdan (21 yaş altı), dördü türkiye'de yetişmiş olmalı. ilk 18'de 7 yerli oyuncu zorunluluğu var. ilk 18'deki kalecilerden birinin de yerli olması gerekiyor.

başka bir milli takım forması giyen türk kökenli oyuncular yabancı sayılacak. bu kural, erkan zengin ve veli kavlak gibi sözleşmesi devam eden oyuncuları etkilemeyecek. yaz döneminden itibarenki transferler için geçerli olacak.

açıklamayı, türkiye futbol federasyonu (tff) başkanı yıldırım demirören yaptı. riva'da bulunan hasan doğan milli takımlar kamp ve eğitim tesisleri'nde kulüpler birliği vakfı temsilcileriyle gerçekleştirilen toplantının ardından konuşan demirören, federasyon olarak başlattıkları değişimin en büyük adımlarından birinin, altyapıdan gelen genç yeteneklere şans yaratmak olduğunu aktararak, "bu amaçla yürürlükte olan yabancı kuralında değişikliğe gitme kararı aldık. bu değişikliğin asıl amacı, yabancı oyuncu konusunda sınırı kaldırmak, yerli oyuncu konusunda da teşvik yapmaktır. bu nedenle yeni uygulamaya, 'yabancı kuralı' değil, 'yerli kuralı' diyoruz" ifadelerini kullandı.

türkiye futbol direktörü fatih terim'in yaklaşık bir yıldır bu konuda çalışma yürüttüğünü dile getiren demirören, "pek çok kişiyle görüştü, pek çok değerlendirme yaptı. kulüplerimizin mali yapılarını değerlendirdik. ona göre belli çalışmalar yaptık. bugün öğleden sonra yönetim kurulumuzla, ardından kulüpler birliği vakfı temsilcileriyle görüştük. burada olamayan kulüp başkanlarından da telefonla onay alındı. 18 kulübümüzün onayıyla aldığımız kararları size açıklamak istiyorum" diyen demirören, sözlerini şöyle sürdürdü:

"bu aldığımız kararların hepsi, 2015-2016 sezonunda geçerli olacaktır. öncelikle 28 oyuncuya lisans hakkı vereceğiz.  oyuncuların 14'ü yerli, 14'ü yabancı olacak. bu 14 yerli oyuncunun içinde, 2 tane altyapıdan, 4 tane de türkiye'de yetişmiş olacak. 14 yabancının isterse 11'i de ilk 11'de forma giyebilecek. yabancı ülke milli takımlarının formasını giyen yerli oyuncular, yabancı statüsünde kabul edilecek. maç kadrosundaki 18 oyuncunun 7'si yerli, 11'i yabancı olabilecek. bir tane türk kaleci olma mecburiyeti bulunuyor."

yerli oyuncular için kulüplere teşvik sistemi getirdiklerinin altını çizen demirören, teşvik sistemine uyacak kulübün, sezon sonunda 10 milyon liraya kadar prim alabileceğini aktarırken, "kulüplerin yabancı transferi yapabilmeleri için vergi, sigorta, oyuncu borcu olmayacak. uefa'ya veya fifa'ya kesinleşmiş borçları olmayacak. aksi halde yabancı transferi yapamayacaklar" şeklinde konuştu.

yabancı milli takımları tercih eden oyuncuların yabancı statüsüne girmesine toplantı sonunda açıklık getiren demirören; erkan zengin, veli kavlak gibi oyucuların, daha önce bu hakkı kazanmaları nedeniyle etkilenmeyeceklerini, kuralın, bundan sonra milli takım tercihini farklı ülkeler yönünde kullanan oyuncuları etkileyeceğini vurguladı.

gümüşdağ: tüm kulüpler destekliyor

kulüpler birliği vakfı başkanı gümüşdağ, "şu an zannediyorum 11-12 kulüp başkanımız aramızda. aramıza katılamayan kulüp başkanlarımla da telefonda görüştüm. bu projeye hepsinin tam desteği var. biz kulüpler birliği vakfı olarak bu projeye tam destek vermekteyiz" dedi.

yeni sistemin kulüplere mali anlamda destek de getireceğini söyleyen gümüşdağ, özellikle yerli oyuncu tercinin artması için tff tarafından teşvik ödemeleri yapılacağını aktarırken, mali disiplin kriterlerini de çok önemsediklerini anlattı.

bu sistemle birlikte sgk'ya, maliyeye, oyuncusuna borcu bulunan, uefa'da veya fifa'da kesinleşmiş borcu olan kulüplerin transfer yapamayacaklarını vurgulayan gümüşdağ, sözlerini şöyle tamamladı:

"ligde şu an bu kriterlerden etkilenecek kulüp yok. son yaptığım incelemelerde davalı olan var ama borcu varsa da yapılandırmış. o kulüpler yaptırıma dahil değil. mali kriterler üzerinde tff ve biz ısrarla duruyoruz. mali kriterler olmazsa olmazımız. bu konuyla ilgili hüsnü güreli'nin federasyonda başlattığı bir çalışma var. bu sistem de mali yapıyı düzene sokacak, uefa kriterlerine uymayı sağlayacak bir durum olacak. herkes daha hassas olmak durumunda."

galatasaray kulübü başkanı duygun yarsuvat ise tesislerden ayrılırken basın mensuplarına açıklamalarda bulunarak, tff'nin gelecek sezon uygulamaya koyacağı yeni sistemden dolayı memnun olduklarını söyledi.

kaynak: al jazeera ve aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;