Bilim-Teknoloji

İlk Amerikalıların kökeni Orta Asya'da

Bilim insanları, 12.600 yıl önce ölen 3 yaşındaki bir çocuğun DNA'sı üzerinde yaptıkları araştırma sonucu, Amerika kıtasına ilk ayak basan insanların Baykal Gölü civarından geldiğini ortaya çıkaran delillere ulaştı.

Konular: Bilim-Teknoloji
ABD'deki Anzick kazı alanında bulunan taş eşyalar

abd'nin montana eyaletindeki anzick kazı alanında bulunan tarih öncesi döneme ait çocuk kalıntıları, amerikalıların kökenleri hakkında önemli yeni bilgiler sundu.

clovis kültürüne ait izler taşıyan kazı alanında, sivri çakmaktaşı örtüsünün altına gömülü halde bulunan 12.600 yıllık çocuk kemiklerin genomu, bulunmasından 46 yıl sonra deşifre edildi. genomu tamamen ortaya çıkarılan amerika'nın en eski insan fosili olan 'anzick çocuğu'nun, güney ve orta amerika'daki antik kabilelerle doğrudan akraba olduğu anlaşıldı.

genom analizini gerçekleştiren ekibin başında yer alan kopenhag üniversitesi'nden eske willerslev, "tüm bir kıtanın nüfusuyla doğrudan akraba olan bir atanın izlerini bulmak çok nadir yaşanacak bir keşif. bu tür bir keşfin yaşanabileceği yerler çok az olduğu gibi, avrupa veya sibirya'da karşımıza çıkacağını sanmıyorum" dedi.

elde edilen bulgular, amerikan yerlilerinin uzun süredir savunduğu ve ilk amerikalıların devamı oldukları iddiasını da güçlendirdi. aynı zamanda, ilk amerikalıların tarihinin 24 bin yıl öncesine uzandığı ve baykal gölü civarında bir araya gelen ilk asyalıların oluşturduğu gruba uzandığı ifade edildi.

anzick çocuğu, 1968 yılında adını aldığı aileye ait arazide kazı yapılırken işçilerin çok sayıda taş eşyaya rastlamasıyla ortaya çıkarıldı. amerika'nın batısında 13.000 ile 12.500 yıl önce var olan clovis kültürünü yansıtan çakmaktaşından yapılma eşyaların altında, kemik eşyalarla 3 yaşındaki çocuğun mezarı bulundu.

arkeologlar, baykal gölü yakınlarında grup haline gelen ilk amerikalıların, yaklaşık 15 bin yıl önce asya'dan uzanan doğal köprüyle amerika'ya geçiş yaptığını düşünüyor.

akrabalık dereceği ortaya çıktı

newscientist dergisinde yayımlanan araştırmada, willerslev ve meslektaşları, binlerce yılın fazlasıyla yıprattığı kemiklerden yeterince dna alarak genomu ortaya çıkardı. elde edilen genetik bilgi, daha sonra afrika kökenli olmayan 143 modern dna örneğiyle karşılaştırıldı. bu örnekler arasında güney amerika, orta amerika ve kanada kabilelerine ait 52 numune de yer aldı.

sonuçlar, anzick çocuğunun orta ve güney amerikalı kabilelerle aynı derecede akraba ve kanadalı kabilelerin çok yakın kuzeni olduğunu gösterdi. sibirya, alaska, asya ve avrupalı nüfusların ise anzick çocuğuyla akrabalalık derecesi ise daha düşük çıktı.

araştırmacılar doğruluk payını artırmak için genetik işaretleyiciler olarak bilinen tek nükleotit polimorfizmlerini (spn) inceledi. bu aşamada geçmişte elde edilen ve maya, karitiana ve orta ile güney amerikalı bireylere ait antik genom dizilimlerini kullandı.

bulgular, ilk amerikalıların sibirya ile alaska'yı birbirine bağlayan bering boğazı'nı geçerek amerika kıtasına geldiğini doğruladı. harvard tıp okulu'ndan david reich, "clovis kültürü kuzey amerikalılardan çok güney amerikalılar ile daha yakın görünüyor. buradan yola çıkarak clovis örneklerinin güney ve kuzey amerikalıların doğumunu izleyen ilk ayrılıktan sonra ortaya çıktığını söyleyebiliriz" yorumunda bulundu.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;