Bilim-Teknoloji

İlk sıcakkanlı balık bulundu

Bilim insanları, ABD'nin Batı Yakası açıklarında sıklıkla rastlanan Opah'ın bilinen tek sıcakkanlı balık olduğunu açıkladı. Opah, 300 metre derinliğe kadar inen oldukça soğuk sularda yaşıyor.

Konular: Bilim-Teknoloji
Opah, bilinen tek sıcakkanlı balık. [Fotoğraf: NOAA]

science dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, en nadir avlanan balıklardan biri olan opah bilinen tek sıcakkanlı balık unvanını aldı.

araştırmada yer alan nicholas wegner, yapılan tespitin opah'ın üstün avlanma özelliğini açıkladığını belirtti. opah, soğuk sularda yaşayan balıklara kıyasla çok hızlı yüzebiliyor ve avlanabiliyor. balığın avını takip etme becerisi de sıcakkanlı olması sayesinde artıyor.

abd ulusal okyanus ve atmosfer idaresi'nde (noaa) görevli olan wegner, balığın sıca kanlı olma özelliğini solungaç dokusundaki damarlardan fark etti. sıcakkan taşıyan damarlar, oksijen emdikten sonra vücuda karışmaya hazırlanan damarları çevreliyor ve soğuk kan vücuda sıcak olarak ulaşıyor.

avlanması sorun yaratabilir

opah soğuk kanı ısıtması sayesinde 300 metreye kadar inen ve su sıcaklığının çok düşük olduğu sularda yaşayabiliyor. balık, vücut sıcaklığını bulunduğu ortamın beş derece üzerinde tutabiliyor.

wegner, opah'ın sahip olduğu solungaç yapısının geçmişte bir balıkta rastlanmadığını ve ısı alışverişi yapabilmesi sayesinde sularda rekabet üstünlüğü elde ettiğini belirtti.

natural geographic'te yer alan bilgiye göre, opah'ın değeri en çok rastlandığı hawaii'de 3 milyon dolara ulaşıyor. seachoice örgütü ise opah'ın avlanmasının deniz kaplumbağası, deniz kuşları, köpekbalığı ve kedibalığı gibi canlıları tehlikeye atabileceği uyarısında bulundu.

bilim insanları, az yakalanan opah'ın incelenmesiyle pasifik'teki ekosistem hakkında daha fazla bilgi edineceklerini belirtti.

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;