Türkiye

İlk iş tezkere

Meclis yeni yasama yılına Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yapacağı açılış konuşması ile başladı. Genel Kurul’un ilk işi Irak ve Suriye’ye sınır ötesi harekât yetkisinin bir yıl uzatılmasına ilişkin tezkere. Meclis’in bu dönemde en öncelikli gündem maddesi ise anayasa değişikliği.

Konular: TBMM, Türkiye

meclis 26’ıncı dönemin ikinci yasama yılını açtı. cumhurbaşkanı tayyip erdoğan’ın konuşmasının ardından genel kurul ilk oylamasını da açılış günü yapacak. irak ve suriye’ye sınır ötesi harekât yetkisini bir yıl uzatan tezkere milletvekillerinin oylarına sunulacak.

hâlen fiziki olarak izlerini taşıdığı 15 temmuz darbe girişiminin ardından ilân edilen olağanüstü hâl’in süresinin üç ay daha uzatılması da gündemde. 28 eylül çarşamba günü yapılan milli güvenlik kurulu’ndan da bu yönde bir tavsiye kararı çıkmıştı. ohal’in süresinin üç ay daha uzatılmasına ilişkin tezkerenin 20 ekim tarihine kadar meclis genel kurul’u gündemine gelmesi bekleniyor.

bunun dışında ohal kapsamında çıkarılan khk’ların da meclis genel kurul’unda ele alınması da bekleniyor.

yine 15 temmuz darbe girişiminin ardından fethullah gülen yapılanmasının siyasi ayağının araştırılması için kurulan komisyon meclis’in açılması ile birlikte çalışmalarına başlayacak. bu komisyonun yapacağı araştırmalar ve çalışmalar da yeni dönemde dikkatle izlenecek.

mini anayasa paketi

sonraki süreçte ise meclis’in önündeki en önemli gündem maddelerinden biri mini anayasa değişiklik paketi olacak. 15 temmuz darbe girişiminin ardından üç siyasi parti lideri yargı alanında yapılacak değişiklikler odaklı anayasa değişikliği yapılması konusunda anlaşmaya varmıştı.

ak parti’den abdülhamit gül, cumhuriyet halk partisi’nden bülent tezcan, milliyetçi hareket partisi’nden ise mehmet parsak’ın katılımıyla kurulan komisyon, yazım çalışmalarına başladı. bu çalışmaların tamamlanmasının ardından konu yeniden siyasi parti liderlerinin gündemine gelecek. liderler arasında anlaşmaya varılması durumunda üzerinde anlaşılan metin meclis anayasa komisyonu gündemine, ardından da genel kurul’a gelecek.

ekonomi

ekonomi de en sıcak tartışma başlıklarından biri. son olarak moody's’in türkiye’nin kredi notunu indirmesinin ardından hükümet cephesinden yapısal reformlara ilişkin kritik adımların atılacağı mesajları geldi. bu düzenlemeler de yeni dönem de meclis gündemine gelecek önemli başlıklar arasında. ayrıca ekim ayından itibaren 2017 yılı bütçesi de meclis gündeminin en önemli rutini olacak. önce plan bütçe komisyonunda, ardından da yıl sonuna kadar meclis genel kurul’unda bütçe görüşmeleri yapılacak.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;