62. Hükümet

İlk toplantıda 'ego' uyarısı

Ahmet Davutoğlu, AK Parti Genel Başkanı sıfatıyla ilk grup toplantısını yaptı. Partisinden destek isteyen Davutoğlu 'nefs ve ego' uyarısı yaptı. Başbakan, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın yemin törenindeki tavrı nedeniyle CHP'yi de eleştirdi.

davutoğlu akpgrup main
Davutoğlu başkanlığındaki ilk AK Parti grup toplantısı yapıldı. [Fotoğraf: Zeki Öztürk/Al Jazeera]

ahmet davutoğlu partisinin ilk grup toplantısında milletvekillerinden destek istedi. davutoğlu "hepinizin yanımda durmanızı istiyorum" dediği grup toplantısında 'nefs ve ego' uyarısında bulundu: 

"sizden tek bir talebim var. bu sorumluluğu birlikte, omuz omuza taşıyalım. hiçbir fani böylesine tarihi bir sorumluluğu tek başına taşıyamaz, tek başına bu tarihi sorumluluğun yükünü omuzlarında hissedemez. ancak kollektif bir ortak irade bu sorumluluğu taşıyabilir. ben sadece bu grupta tecelli ve tecessüm etmiş bu kollektif iradenin, vicdanın, aklın temsilcisi ve sözcüsü olacağım. bunu yaptığım sürece de hepinizin yanımda durmanızı istiyorum."

ak parti'nin dönemsel bir parti olmadığını söyleyen davutoğlu, "bu yürüyüş hiçbir zaman durmayacak" dedi. davutoğlu partilileri uyardı: 

"ne zaman aramıza nefs ve ve ego girerse işte o zaman konjonktürel bir parti haline dönüşürüz. bendenizin en önemli sorumluluğu ve görevi bu muhabbet, bu ortak akıl, bu ortak vicdan atmosferini korumaktır; bunu hep beraber gerçekleştireceğimize inanıyorum ve bu konuda da dışarıda aç kurtlar gibi, puslu havayı bekleyen kurtlar gibi bekleyenler de çok beklerler... bu topluluk küçük hesaplarla harekete geçmiş bir topluluk değil, aksine büyük hedeflerle, büyük iddialarla yola çıkmış bir topluluktur."

chp'ye eleştiri, mhp ve hdp'ye teşekkür

davutoğlu, adayları cumhurbaşkanlığı seçimini kaybetmiş olmasına rağmen mhp ve hdp'ye yemin törenindeki tavırları için teşekkür etti, yemin töreninde chp'nin meclis başkanlığı'na içtüzük fırlatmasını eleştirdi:  

"o hareket cemil çiçek’e değil o makamadır, atatürk’e kadar gider. sadece bir ahlaki zaaf değil, siyasi bilinç eksikliğidir. ciddi bir ana muhalefet sorunumuz var. günlük hesaplar içinde kendi aralarında kavga etmek onlara yakışır, birlik ve beraberlik içinde geleceği inşa etmek bize yakışır. bizim aramızdan böyle tartışmalar çıkacağını sanmıyorum, tahayyül bile etmiyorum, sehven dahi olsa tbmm’nin edebine, ahlakına uymayacak şekilde, bizden böyle davranışlar çıkmasına izin vermememiz lazım. ama meclis'i bloke etmeye niyetleri varsa ona da hiçbir zaman izin vermeyiz. önümüzdeki dönemde meclis'i sabote etmek gibi bir yola ve harekete geçerlerse, ak parti grubu kaya gibi durur, o genel kurula, o kürsüye sahip çıkar ve milletin verdiği görevi yerine getirme konusunda bir an bile tereddüt etmez."

genel müdür benzetmesi

cumhurbaşkanı tayyip erdoğan'ın chp lideri kılıçdaroğlu için kullandığı "chp'nin genel müdürü" ifadesine benzer bir tanımlama yaptı. kılıçdaroğlu'nun erdoğan'la konuşup konuşmamasının önemli olmadığını vurguladı: 

"kılıçdaroğlu’nun bir açıklaması oldu, 'savaş durumu hariç sayın cumhurbaşkanı ile görüşmeyeceğiz' dedi. bu nasıl bir demokrasi anlayışıdır? genel müdür bile kurallara riayet eder. millet seçmiş, 95 ülkeden temsilciler önünde saygıyla eğilmiş; kılıçdaroğlu bu tabloda konuşsa ne yazar, konuşmasa ne yazar. tıpış tıpış konuşacaksın demem ama göreceksiniz öyle veya böyle konuşacak. türkiye cumhuriyeti’nin cumhurbaşkanına kimse küs olma hakkına sahip değildir. "

davutoğlu cumhurbaşkanlığı makamına yapılan saygısızlığı parti olarak görmezden gelemeyeceklerini söyledi: 

"saygısızlık eğer kitaba, cumhurbaşkanlığı makamına olmasaydı bugünkü konuşmayı sadece ak parti grubuna hitaben yapacaktım ama saygısızlık o kadar büyük makama ki, bunun karşısında susmak acizliktir, adaletsizliktir. ak parti grubuna ne saygısızlık, ne adaletsizlik yakışır."

kaynak: al jazeera

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;