IMF

IMF başkanına yolsuzluk davası

IMF Başkanı Christine Lagarde hakkında Fransa Maliye Bakanı olduğu dönemde işadamı Bernard Tapie'nin dahil olduğu ticari bir işlemde devlet bankasından 404 milyon euroluk ödeme yapılmasına göz yumduğu gerekçesiyle dava açıldı. Lagarde Cumhuriyet Adalet Mahkemesi’nde yargılanacak.

2007-2011 yılları arasında Fransa Maliye Bakanlığı yapan Lagarde, 4 yıldır IMF'nin başında. [Reuters]

fransız savcılar, imf başkanı christine lagarde’ın 1990’lardaki maliye bakanlığı döneminde uluslararası bir ticaret işleminde, fransız işadamı bernard tapie'nin bankalarla olan yasadışı ilişkisini görmezden geldiği iddiaları üzerine inceleme başlatmıştı.  fransa mahkemesi inceleme sonucunda lagarde hakkında dava açılmasına hükmetti. lagarde'a yakın bir kaynak itele tv kanalına yaptığı açıklamada lagarde'a dava açıldığını doğruladı. 

christine lagarde basına yaptığı açıklamada, suçsuz olduğunu belirterek, bakan olduğu dönemde her zaman devletin çıkarlarını koruduğunu ve hukukun üstünlüğüne saygı gösterdiğini söyledi.

imf sözcüsü gerry rice ise açıklamasında, imf yönetim kurulunun lagarde’a güveninin tam olduğunu söyledi.

fransa’da cumhuriyet mahkemesi’nde sadece eski bakanlar görevleri süresince işledikleri suçlarla ilgili davalarda yargılanıyorlar.

sarkozy'nin de başını ağrıtıyor

paris istinaf mahkemesi, 3 aralık’ta aldığı kararda, adidas'ın eski sahibi bernard tapie'nin devletten 1 milyar avro tazminat talebini reddetmiş ve tapie’nin devlete 404 milyon avro geri ödemesini kararlaştırmıştı. adidas'ın sahibi bernard tapie, hisselerini 1993'te fransız bankası crédit lyonnais'e devretmiş ancak banka, hisseleri bir süre sonra büyük bir karla satınca tapie dolandırıldığını ileri sürmüştü.  tapie'nin dostu eski cumhurbaşkanı nicolas sarkozy'nin talimatı üzerine konuyla maliye bakanlığı'nın ilgilenmesine karar verilmiş, hakem heyeti kurulmuştu.

dönemin maliye bakanı, ifm başkanı christine lagarde'ın hakemlik yaptığı kurul, tapie'ye 404 milyon avro ödeme yapılmasına karar vermişti.

lagarde'ın fransa maliye bakanlığı görevinde bulunduğu dönemde "görevini ihmal ettiği" suçlamasıyla hakkında fransa'da resmi soruşturma başlatılmıştı. savcılık, takipsizlik kararı verilmesini istemesine rağmen mahkeme bu talebi kabul etmemişti.

bernard tapie, fransız takımı marsilya'nın 1993'te kazandığı avrupa şampiyonlar ligi finalinde şike yapmaktan suçlu bulundu. marsilya küme düşürüldü. 

söz konusu dava, hükümetin iş adamı lehine devreye girmesi yüzünden dönemin cumhurbaşkanı nicolas sarkozy'nin de başını ağrıtıyor.

kaynak: reuters, aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;