Ekonomi

IMF: Türkiye'de enflasyon ve işsizlik artacak

IMF, Türkiye'de bu yıl büyümenin yüzde 3'ün altında kalacağını, işsizliğin artacağını ve enflasyonun yüzde 8 dolayında seyredeceğini tahmin ediyor.

Konular: Ekonomi, Türkiye

uluslararası para fonu (imf), türkiye'de bu yıl büyümenin yüzde 3'ün altında ve enflasyonun da 2016 ve 2017'de yüzde 8 dolayında seyredeceğini öngördü, büyümede yavaşlamaya bağlı olarak 'yüksek düzeydeki işsizliğin daha da artacağı' uyarısını yaptı.

olağan madde iv görüşmeleri kapsamında 19-31 ekim arası türkiye'ye gelen imf heyeti, istanbul'da özel sektör ve mesleki kuruluş temsilcileriyle bir araya geldi, ankara'da ise resmi temaslarda bulundu. heyet, bir rapor hazırlayarak kamuoyu ile paylaştı.

raporda, "türk ekonomisi bugüne kadar bir çok şoka karşı dayanıklılık gösterdi ancak artan politik belirsizlik, turizm gelirlerindeki sert düşüş ve yüksek şirket borçlanması ekonomiye zarar veriyor. mevcut para politikası duruşu ekonominin yavaşladığı dönemde enflasyonu sınırlama ihtiyacını dengeliyor, bu duruş daha fazla gevşeme yapılmadan korunmalı" denildi.

raporda şu tavsiyeler verildi:

"mevcut para politikası duruşu, hâlâ hedefin üzerinde seyreden enflasyonun düşürülmesi ihtiyacı ile yavaşlayan ekonomik görünüm arasında bir denge gözetmektedir. elverişli dış koşullar şu ana kadar yardımcı olmuştur fakat dış finansman ihtiyaçları yüksek seyretmeye devam etmekte ve mâli alanı sınırlamaktadır. bununla birlikte, kamu maliyesinde bir miktar gevşeme ekonomiyi desteklemek için uygun olacaktır. makro-ihtiyati tedbirler döviz kuru riskini azaltmak için güçlendirilmelidir."

türkiye ekonomisinde büyümenin 2015'teki yüzde 4 düzeylerinden bu yıl yüzde 2,9'a gerilemesinin beklendiğine de dikkat çekilen raporda, buna bağlı olarak "işsizliğin de artacağı" uyarısı yapıldı. enflasyonun yüzde 5 hedefinin oldukça üzerinde kalmaya devam edeceğinin de belirtildiği raporda, asgari ücret artışlarının da etkisiyle enflasyonun bu yıl ve gelecek yıl yüzde 8 dolayında seyredeceği öngörüldü.

kaynak: dha

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;