Türkiye

İmralı'da yedinci randevu

BDP heyeti ve PKK lideri Öcalan'ın gündeminde, örgütün sınır dışına çekilmesinin ardından hükümetin atacağı adımlar ve yasal düzenlemeler var.

Haberin Öne Çıkanları

Önder yer almadı

25 maddelik paket

BDP'nin talepleri

Daha önce hükümet tarafından veto edilen Sırrı Süreyya Önder (ortada), yine İmralı heyetinde yer almadı. [AFP/Arşiv]

türkiye'de kürt sorunununun çözümü için başlatılan süreçte, yedinci bdp heyeti pkk lideri abdullah öcalan ile görüşmek üzere marmara denizi'ndeki imralı adası'na gitti. heyette bdp eşbaşkanı selahattin demirtaş ve grup başkanvekili pervin buldan yer aldı.

imralı cezaevi'ned öcalan'la gerçekleşen görüşmelere daha önce katılan bdp istanbul milletvekili sırrı süreyya önder, heyette kendine yer bulamadı. bdp, kendilerinin isteğine rağmen hükümetin önder'in imralı'ya gidişine vize vermediğini açıklamıştı.

bdp heyeti, en son 7 haziran tarihinde pkk lideri öcalan ile görüşmüştü. öcalan ile pazartesi günü gerçekleşen randevunun gündeminde ise, pkk’nın çekilmesinin ardından hükümetin atacağı adımlar ve yasal düzenlemeler var.

yasal düzenleme masada

bdp heyeti bu görüşmeyi yaparken ankara'da toplanan bakanlar kurulu da, hükümetin çözüm için atacağı adımları ele alıyor. başbakan yardımcısı beşir atalay'ın 25 maddelik bir paket hakkında kabineye bilgi vermesi bekleniyor.

paketin içeriğine ilişkin resmi bir açıklama yapılmadığını aktaran al jazeera muhabiri sibel erdem'e göre, paketle birlikte türk ceza kanunu (tck), terörle mücadele kanunu (tmk) ile toplantı ve gösteri yürüyüşü kanunlarında değişiklik gerçekleşebilir.

bdp ise, çözüm sürecinde yapılacak düzenlemer arasında, seçim barajının düşürülmesi, koruculuk sisteminin kaldırılması ve özel yetkili mahkemelerle ilgili yeni bir düzenleme yapılmasına da yer verilmesini talep ediyor.

bdp lideri selahattin demirtaş, geçtiğimiz cuma günü diyarbakır'da yaptığı açıklamada, hükümetin hazırladığı demokratikleşme paketini bir hafta içinde duyurabileceğini söylemişti. 

çözüm süreci

süreçte şu ana kadar bdp içinden oluşturulan altı heyet, imralı adası'nda pkk lideri abdullah öcalan'la görüşmüştü. 

yeni çözüm sürecinin ilk adımı milli istihbarat teşkilatı'nın (mit) hükümet adına öcalan'la pkk'nın silah bırakması için görüşmeye başlamasıyla atılmıştı. görüşmelerin içeriğinin ilk kez 31 aralık 2012'de açıklanmasının ardından, bdp'li ve bağımsız milletvekillleri düzenli aralıklarla altı kez öcalan'ı ziyaret etmişti. bu ziyaretler sonucunda öcalan, diyarbakır'da 21 mart’taki nevruz kutlamaları sırasında okunan mesajı ile pkk’ya sınır dışına çekilme çağrısı yapmıştı.

pkk'nın kandil dağı'ndaki liderlerinden bahoz erdal lakaplı fehman hüseyin, al jazeera'ya verdiği röportajda çekilmenin yüzde 25 oranında tamamlandığını söylemişti. erdal'ın verdiği bilgiye göre, türkiye topraklarında bulunan 2 bin civarındaki silahlı pkk'lının çekilme işlemlerinin yaz sonunda bitmesi planlanıyor.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;