Gülen örgütü soruşturmaları

İnfaz Savcılığı 'tahliye yok' dedi

'Paralel yapı' soruşturmasında tutuklanan Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca ve 70'e yakın polis hakkındaki tahliye müzekkereleri İnfaz Savcılığı'nca mahkemeye iade edildi. HSYK da konuyla ilgili iki başmüfettiş görevlendirdi.

32. Asliye Ceza Mahkemesi'nin tahliye kararı sonrasında tutuklu yakınları Silivri Cezaevi önüne gitmişti. [Fotoğraf: AA]

'paralel yapı' soruşturmasında tutuklanan ve cumartesi akşamı haklarında önce tahliye kararı verilen, birkaç saat sonra ise kararın yok hükmünde olduğu açıklanan şüphelilerin avukatları, nöbetçi infaz savcısı orhan güldiker'e, istanbul 32. asliye ceza mahkemesi'nin tahliye kararını işleme koyması için müracaatta bulunmuştu. bu müracaatı inceleyen infaz savcılığı, tahliye müzekkerelerinin mahkemeye iadesine karar verdi.

sabah saatlerinde çağlayan'daki istanbul adalet sarayı'na gelen şüpheli avukatları, nöbetçi infaz savcısı orhan güldiker'e, önceki gece istanbul 32. asliye ceza mahkemesi'nin tahliye kararı üzerine hazırlanan müzekkereleri işleme koyması için başvuruda bulundu. savcı güldiker de, istanbul 32. asliye ceza mahkemesi'nin kararı ile bu kararı “yok hükmünde" sayan istanbul 10. sulh ceza mahkemesi kararlarını incelemeye aldı.

'sanıklar hakkında dava açılmadı'

savcı güldiker akşam saatlerinde avukatların tahliye müzekkerelerinin istanbul 32. asliye ceza mahkemesi'ne iadesine karar verdi. kararda, cmk'nın 22-23 maddelerinde hâkimin hangi davaya bakacağı ve reddi hâkimin davaya bakamayacağı hallerin açıklandığı, ancak henüz sanıklar hakkında iddianame düzenlenerek açılmış bir davanın söz konusu olmadığı vurgulandı.

'kanunda asliye ceza mahkemelerinin görevleri tanımlanmıştır'

kararda, "6545 sayılı yasanın 48. maddesi ile değişik 5235 sayılı adli yargı ilk derece mahkemeleri ile bölge adliye mahkemelerinin kuruluş, görev ve yetkileri hakkındaki kanun'un 10. maddesinin kanunların ayrıca görevli kıldığı haller saklı kalmak üzere yürütülen soruşturmalarda hâkim tarafından verilmesi gereken kararları almak, işleri yapmak ve bunlara karşı yapılan itirazları incelemek amacıyla sulh ceza hâkimlikleri kurulmuştur. 11. maddede ise asliye ceza mahkemelerinin görevlerini tanımlamıştır. bu düzenlemeye göre, kanunların ayrıca görevli kıldığı haller saklı kalmak üzere, sulh ceza hâkimliği ve ağır ceza mahkemelerinin görevleri dışında kalan dava ve işlere asliye ceza hâkimliği tarafından bakılır" denildi.

tahliye müzekkereleri iade edildi

kararda, 25 nisan günü istanbul 32. asliye ceza mahkemesi'nin tahliye kararı verdiği, daha sonra da istanbul 10. sulh ceza hâkimliği'nin şüphelilerin tutukluluk hallerinin devamına karar verdiğinin görüldüğü belirtilerek, şüphelilerin ayrı ayrı tahliyelerine ilişkin karar ve tahliye müzekkerelerinin iade edildiği vurgulandı.

tutuklu polislerin avukatlarından ömer turanlı tahliye kararlarının uygulanması için tekrar müracaatta bulunacaklarını söyledi.

hsyk iki başmüfettiş görevlendirdi

istanbul 32. asliye ceza mahkemesi'nin verdiği ve istanbul 10. sulh ceza hâkimliğince "yok hükmünde" sayılan tahliye kararının ardından, hâkimler ve savcılar yüksek kurulu (hsyk) tarafından iki başmüfettiş görevlendirildi.

hsyk başkanı ve adalet bakanı kenan ipek yaptığı yazılı açıklamada, istanbul 32. asliye ceza mahkemesi'nin "paralel yapı" soruşturmaları kapsamında tutuklu bulunan kişilerin tahliyesine yönelik kararının ardından, hsyk teftiş kurulu başkanlığı tarafından denetim amacıyla iki başmüfettişin görevlendirildiğini, denetim kapsamındaki inceleme ve soruşturma yetkilerine istinaden olaya el konulduğunu bildirdi.

salihoğlu 'yok hükmünde' demişti

istanbul başsavcısı hadi salihoğlu tahliye kararının yok hükmünde olduğunu pazar sabahı 03:20 sularında yaptığı yazılı bir açıklamayla duyurmuştu.

şüpheli avukatlarının 29. asliye ceza mahkemesi'nden ‘reddi hâkim ve tahliye’ talebinde bulunduğunu anımsatan istanbul başsavcısı hadi salihoğlu, “mahkemenin görevine girmemesine rağmen, soruşturma dosyalarını temin etmeden ve incelemeden görevsiz ve yetkisiz olarak istanbul 32. asliye ceza mahkemesi'nin görevlendirildiğini” söyledi ve tahliye kararının 'yok hükmü'nde olduğu belirtildi.

dünden bu yana yaşananlar

istanbul 32. asliye ceza hâkimi, 'paralel yapı' soruşturmasında tutuklanan ve aralarında samanyolu tv yöneticisi hidayet karaca ile ömer köse, yurt atayün ve ali fuat yılmazer'in de bulunduğu polislerin tahliyesine 'soruşturma dosyalarını görmeden' karar verdi. ancak nöbetçi sulh ceza hâkimliği "tahliye talebini değerlendirme yetkisi bende" diyerek polislerin tahliye edilmemesi yönündeki kararını silivri cezaevi’nden sorumlu savcılığa gönderdi.

17- 25 aralık soruşturmalarının ardından, emniyetten tasfiye edilen polisler daha sonra ‘devletteki paralel yapı’ soruşturmaları kapsamında tutuklanmıştı.

tutuklu polisler ve avukatları geçtiğimiz hafta ilginç bir hamle yaptı.

sulh ceza hâkimlikleri kurulurken çıkarılan kanuna göre, ‘soruşturma kapsamındaki tutukluluk hallerine ve itirazlarına ilişkin başvuruları sulh ceza hâkimleri’ değerlendiriyor.
ancak polislerin avukatları geçtiğimiz hafta pazartesi günü nöbetçi sulh ceza hâkimliği yerine istanbul 29. asliye ceza mahkemesi’ne başvurdu. bu mahkeminin hâkimi daha önce özel yetkili mahkeme olan ve askeri casusluk davasına bakan istanbul 11. ağır ceza mahkemesi'nin başkanlığını yapan metin özçelik.

talebi değerlendiren metin özçelik, polislerin tarafsızlığını yitirdiği için ‘reddi hâkim talebinde bulunduğu 10. sulh ceza hâkimi'nin de reddi yönünde karar vermişti. hâkim özçelik tahliye taleplerinin gelmesi üzerine soruşturma savcılarından şüphelilerle ilgili dosyayı istedi. ancak soruşturma savcılığı, yetkinin sulh ceza hâkimliği’nde olduğunu belirterek, dosyaları göndermedi.

tahliye taleplerini değerlendirmesi için ise dosyayı istanbul 32. asliye ceza hâkimliği’ne gönderdi. bu mahkeminin hâkimi ise, hrant dink davasına bakan istanbul 14. ağır ceza mahkemesi’nin üye hâkimi olan mustafa başer.

hâkim başer cumartesi gecesi kararını verdi. ancak soruşturma dosyalarını savcılığın ‘yetkili olmadığı’ için göndermediği hâkim başer, soruşturma dosyalarını incelemeden kararını açıkladı.

hâkim başer, samanyolu tv yöneticisi hidayet karaca ile yurt atayün, ali fuat yılmazer ve ömer köse gibi isimlerin de aralarında bulunduğu 70’e yakın polisin tahliyesine karar verdi.

mahkemenin bu kararı ile yargıda yeni bir tartışma başladı. çünkü sulh ceza hâkimliği devreye girdi. nöbetçi istanbul 10. sulh ceza hâkimliği bir karar verdi. yetkinin kendisinde olduğunu belirten istanbul 10. sulh ceza hâkimliği ‘istanbul 29. ve 32. asliye ceza mahkemelerinin kararlarının geçersiz olduğuna, soruşturma aşamasındaki tutuklama ve itirazları değerlendirme yetkisinin sulh ceza hâkimliği’nde olduğuna’ hükmetti.

sulh ceza hâkimliği bu kararını polislerin tutuklu bulunduğu silivri cezaevi’nden sorumlu bakırköy cumhuriyet başsavcılığı’na da göndererek, polislerin tahliye edilmesinin önüne geçti.

kaynak: dha

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;