IŞİD

İngiliz kızların otogar görüntüleri

IŞİD'e katılmak için Suriye’ye gittikleri tahmin edilen üç İngiliz kızın İstanbul Bayrampaşa Otogarı'nda görüldüğü yeni görüntüleri ortaya çıktı. Kızların bilet bulabilmek için otogarda 18 saat bekledikleri anlaşılıyor.

Üç İngiliz kız Bayrampaşa'daki Büyük İstanbul Otogarı'nda 18 saat geçirmiş. [Fotoğraf: DHA]

17 şubat salı günü, ingiliz öğrenciler 15 yaşındaki shamima begum, 15 yaşındaki amira abaze ve 16 yaşındaki kadiza sultana, bayrampaşa'daki büyük istanbul otogarı'nda güvenlik kameralarına yakalandı. 

genç kızların, bir otobüs firmasının yazıhanesinde yaklaşık 6 saat bekledikten sonra, şanlıurfa'ya sefer düzenleyen bazı otobüs firmalarında bilet aramaları dikkat çekiyor. 

kızlar bir başka otobüs firmasının da yazıhanesine girerek, yaklaşık 15 dakika orada bekledikten sonra buradan da ayrılıyor. 

genç kızların girdikleri üçüncü otobüs firmasının yazıhanesinde de yaklaşık 4 saat bekledikten sonra, tekrar ilk girdikleri otobüs firmasının yazıhanesine geri gelerek, burada da yaklaşık 7 saat kalması güvenlik kameralarına yansıdı. 

kızlar daha sonra bir firmanın şanlıurfa'ya giden otobüsüne binerek yola çıktı. 

güvenlik kamerası kayıtlarında, ingiliz kızların büyük istanbul otogarı'nda 17 ve 18 şubat tarihlerinde yaklaşık 18 saat geçirdikleri belirlendi.

ingiliz basını yayınladı

ingiliz yayın kurumu bbc; 15 yaşındaki shamima begum, 15 yaşındaki amira abaze ve 16 yaşındaki kadiza sultana'nın 17 şubat günü londra'dan istanbul'a uçtuklarını anımsatarak, üç kızın aynı gün bayrampaşa otogarı'nda beklediklerinin güvenlik kamerası görüntülerinden anlaşıldığını duyurdu. 

ingiliz polisinin, kızların suriye'de olduklarını tahmin ettiğini bildiren bbc, "kızların urfa'ya gitmek için 18 şubat'ta otobüse binmeden önce bir süre otogarda bekledikleri anlaşıyor. kızların sınırdan ise büyük olasılıkla insan kaçakçılarıyla geçtikleri tahmin ediliyor" yorumunda bulundu. 

bbc ayrıca güvenlik kamerasındaki zaman kodlarının kızların yaklaşık 18 saat otogarda beklediğini ortaya koyduğunu aktardı. gaziantep'te bulunan bbc muhabiri james reynolds, "bir adamın kendisine insan kaçakçılarının üç kızı suriye sınırına götürdüğünü, burada ise ali kathem isimli başka bir kişinin kızları suriye'ye geçirdiğini söylediğini" bildirdi.

ingiliz sky haber kanalı da kızların istanbul otogarı'nda beklerken görüntülerinin yayınlandığını, "kızların üzerlerinde kalın montlarıyla ve ellerinde çanta ve valizleriyle görüldüklerini" kaydetti. 

görüntülerin kızların londra'dan ayrıldıktan 24 saat içerisinde, 18 şubat'ta kaydedildiğini belirten sky, kızların suriye'ye geçtiklerinin tahmin edildiğini aktardı. 

ingiltere terörle mücadele polis birimi geçen hafta yaptığı açıklamada, üç genç kızın 17 şubat günü londra'daki gatwick havaalanı'ndan thy'nin tk 1966 sefer sayılı yolcu uçağıyla istanbul'a gittiklerini kaydetmişti.

polis, yakın arkadaş olan ve aynı okulda okuyan üç genç kızın suriye'ye ulaşmak ve işid'e katılmak amacıyla türkiye'ye gittiklerinin tahmin edildiğini belirtmiş, kızların bulunması için türkiye'ye ekip gönderdiğini açıklamıştı. genç kızların aileleri ise basın aracılığıyla çocuklarına ingiltere'ye dönmeleri ve kendileriyle iletişime geçmeleri çağrısında bulunmuştu.

“60 kadın ve genç kız işid’e gitti”

ingiliz polisi, şimdiye kadar yaklaşık 60 kadın ve genç kızın ingiltere'den suriye'ye işid'e katılmak için gittiğini tahmin ettiklerini açıkladı. 

ingiliz polisi ulusal koordinasyon terörle mücadele birimi komiser yardımcısı helen ball, bbc'de katıldığı bir programda yaptığı açıklamada, "geçen yıl 22, toplamda da yaklaşık 60 kadın ve genç kız ingiltere'den suriye'ye gitti. bu kişilerin çoğunun işid'e katılmak için gittiğini tahmin ediyoruz" dedi. 

giden genç kızların yaşlarının küçük olduğuna dikkati çeken ball, "suriye'ye giden ingiliz kızlar konusunun giderek artan bir sorun olduğunu ve yetkililerin bu konuda gerekli tedbirleri alması gerektiğini" belirtti. 

ingiliz hükümeti, yaklaşık 600 ingiliz vatandaşının suriye'ye ve irak'a savaşmak için gitmiş olabileceğini tahmin ediyor.

kaynak: aa ve dha

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;