Avrupa

'İngiltere Almanya'yı dinliyor'

İngiliz istihbarat servisinin, Almanya Başbakanı Merkel'in Berlin'deki ofisine 150 metre mesafede dinleme istasyonu kurduğu iddia ediliyor.

Konular: Almanya
Casusluk faaliyetleriyle ilgili peş peşe gelen iddialar Londra-Berlin hattında gerilime neden olabilir. [Reuters]
abd ulusal güvenlik dairesi’nin (nsa) avrupalı müttefiklerini dinlediğinin ortaya çıkmasıyla yaşanan kriz devam ederken, ingiltere’nin de almanya’yı dinlediği iddia edildi. 
 
iddia ingiltere’de yayımlanan independent gazetesinin haberinde yer alıyor. 
 
eski nsa ajanı edward snowden’ın sızdırdığı belgelere dayandırılan haberde ingiltere istihbarat servisi gchq’nun, almanya’nın başkenti berlin’de bir ‘dinleme istasyonu’ kurduğu belirtiliyor.
 
almanya parlamentosu ve başbakan angela merkel’in ofisinin hemen yakınındaki ingiltere büyükelçiliği binasının çatısında bulunan istasyonun telefon ve elektronik haberleşmeleri takip etmek üzere ileri teknoloji ürünü cihazlarla donatıldığı öne sürülüyor. 
 
haberde, ingiltere’nin dünya genelindeki diplomatik temsilcilikleri aracılığıyla yürüttüğü dinleme faaliyetlerinde abd ile birlikte hareket ettiği yazıyor. haberde ayrıca, nsa’nın merkel’in cep telefonunu dinlediği iddiasının ortaya atılmasının ardından berlin’deki kendi istasyonunu kapattığı ifade ediliyor.
 
ingiltere'nin yakın bir ab müttefiki hakkında casusluk faaliyetleri yürüttüğü iddiası, almanya ve abd arasında yaşanan krizin ardından berlin-londra hattında da gerilime neden olabilir. 
 
'siyasiler ve gazeteciler hedef'
 
iddialara, ingiltere başbakanı david cameron’un sözcüsü, “istihbarat konularında yorum yapamayız” şeklinde yanıt verdi. 
 
alman yeşiller partisi milletvekili jan albrecht ise independent’a yaptığı açıklamada büyükelçiliğin çatısında dinleme tertibatı bulunmasının, ingiltere’nin açıkça siyasileri ve gazetecileri hedef aldığına işaret ettiğini söyledi. 
 
“bu kişiler düşman mı?” diye soran albrecht, “ab, ingiltere hükümetinden gchq’nun avrupa’daki faaliyetleri hakkında açıklama istemişti, ancak bu talep ‘ulusal güvenlik’ gerekçesiyle reddedilmişti” diye konuştu. 
 
geçen haziran ayında milyonlarca kişinin elektronik yazışmaları ve telefon konuşmalarını takip ettiği ortaya çıkan amerikan istihbarat teşkilatı nsa’nın, avrupa’da yürüttüğü casusluk faaliyetleriyle ilgili de iddialar peş peşe geldi. abd dışişleri bakanı john kerry bu tür faaliyetlerin uluslararası ilişkilerde normal karşılanması gerektiğini söylemişti. 
 
almanya ve avrupa parlamentosu washington’a birer heyet göndererek iddiaların soruşturulmasını istemişti.
 
kaynak: ajanslar
 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;