IŞİD

İngiltere Başbakanı'ndan IŞİD uyarısı

İngiltere Başbakanı David Cameron, IŞİD’in başarılı olması durumunda Akdeniz sınırında bir terörist devletle karşı karşıya kalınacağını, IŞİD'in bir NATO üyesine komşu olacağını söyledi. Cameron örgüte sert bir yanıt verilmesini istedi.

Irak Şam İslam Devleti son dönemde Suriye ve özellikle Irak’taki ilerleyişiyle her iki ülkede de geniş bir alanı kontrol etmeye başladı. [Fotoğraf: Twitter]

sunday telegraph gazetesinde kaleme aldığı makalede cameron, işid'le şimdi başa çıkılmazsa bir 'terör devleti'nin oluşturulacağını ifade etti.

cameron, "işid yayılma politikalarını gizlemiyor. bugün bile halep antik kenti görüş alanı içerisinde. türkiye sınırına kadar, ürdün ve lübnan üzerinde de yaptığı planlarla övünüyor. eğer başarılı olursa akdeniz'in sınırlarında bir terörist devletle karşı karşıya kalmış olacağız. bir nato üyesine komşu olmuş olacaklar. bu avrupa'ya ve bizim güvenliğimize yönelik açık bir tehlike" ifadelerini kullandı.

muhafazakar başbakan, irak'a asker göndermenin 'doğru olmayacağını' ama 'belirli bir noktaya kadar askeri olarak duruma dahil olunabileceğini' belirtip, "eğer şu an bu alışılmadık düzeyde tehlikeli terörist harekete karşı önlem almazsak, yakında güçlenip britanya sokaklarında bizi hedef alırlar" yorumunu yaptı. 

"sert bir güvenlik yanıtı lazım"

cameron yazısında ayrıca ingiltere'nin işid'e karşı alınacak önlemler konusunu bölgede bu tehditten etkilenecek ülkelerle de masaya yatırma isteğini ifade etti. cameron, ingiltere'nin bu ortak tehdide karşı suudi arabistan, katar, birleşik arap emirlikleri, türkiye ve iran gibi ülkelerle çalışması gerektiğini belirtti.

işid ile başa çıkabilmek için ülkesinin askeri yeterliliğini kullanmak zorunda kalabileceği uyarısında bulunan cameron, "dünyanın daha istikrarlı bir yere gelmesine yardımcı olmak için asıl güvenlik, sadece biz tüm kaynaklarımızı yani yardım, diplomasi ve askeri yeterliliğimizi kullandığımız zaman başarıya ulaşacaktır" diye yazdı.

cameron geçen haziran’da 400 kadar ingiliz vatandaşının suriye'deki çeşitli gruplar adına bu ülkedeki çatışmalarda yer aldığını söylemişti. ingiltere başbakanlığı'ndan yapılan açıklamada da ingiliz güvenlik güçlerinin 18 aylık süreçte suriye'deki eylemlerle bağlantısı olduğu şüphesiyle 65 kişiyi gözaltına aldığı, bu kişilerin 40'ının sadece bu yılın ilk üç ayında gözaltına alındığı bildirilmişti.

kaynka: anadolu ajansı

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;