Ortadoğu

İngiltere ile İran diplomatik ilişki başlattı

İran ile diplomatik ilişkilerini yeniden başlatma kararı alan İngiltere, İran'a "yerleşik olmayan" maslahatgüzar atadı. İran yönetimi de Londra’ya "yerleşik olmayan maslahatgüzar" atayarak diplomatik ilişkiyi başlattı.

Konular: Dünya, İran
İngiltere Dışişleri Bakanı Hague ile İranlı mevkidaşı Cevad Zarif son olarak Cenevre'de buluşmuştu. (AFP)

ingiltere dışişleri bakanlığından yapılan açıklamada, yerleşik olmayan maslahatgüzar olarak atanan ajay sharma'nın görevine bugün itibariyle başladığı belirtildi. açıklamada, “sharma'nın ataması birleşik krallık'ın iran'la, büyükelçiliklerin yeniden açılması koşullarını da kapsayan birçok konuda daha detaylı ve düzenli olarak görüşülmesini sağlayacaktır. sharma, birleşik krallık'ta yerleşik olacak ancak düzenli olarak iran'a seyahat edecektir" denildi.

iran'ı ve bölgesini yakından tanıyan ajay sharma, son olarak ingiltere dışişleri bakanlığının iran masasının başındaydı. sharma, 1997-2000 yılları arasında ingiltere’nin ankara büyükelçiliğinde siyasi konularda ikinci katiplik, 2003-2005 yıllarında ise yine ankara büyükelçiliğinde siyasi bölümün başında görev yapmıştı. 

ingiltere’nin bu adımına karşılık iran yönetimi de muhammed hasan habibullahzade'yi londra’ya ”yerleşik olmayan maslahatgüzar" olarak atadı.

ingiltere iran'ın başkenti tahran'daki diplomatik temsilciliklerinin 2011 yılında bir grup öğrenci tarafından basılması ve altı elçilik görevlisinin rehin alınmasının ardından büyükelçiliğini kapatmıştı. 

ingiltere’nin, nükleer programı dolayısıyla aldığı yeni yaptırım kararının ardından tahran büyükelçiliğine düzenlenen saldırı, 1979 yılındaki iran islam devrimi'nden sonra iki ülke arasında yaşanan en kötü kriz olarak nitelendirilmişti.

birleşik krallık, iran cumhurbaşkanlığına hasan ruhani'nin seçilmesiyle başlayan ikili ilişkilerdeki yumuşama süreciyle yeniden bu ülkeye maslahatgüzar gönderme kararı almıştı

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;