IŞİD

İngiltere parlamentosu Kotil ve Bilgiç’i dinleyecek

İngiltere Parlamentosu İçişleri Komisyonu, THY Genel Müdürü Kotil ile Türkiye’nin Londra Büyükelçisi Bilgiç'i, Suriye'ye giden İngiliz kızlarla ilgili dinlemek üzere komisyona davet edecek.

Üç genç kızın 17 Şubat günü yerel saatle 12.40'da THY'ye ait TK 1966 sefer sayılı yolcu uçağıyla İstanbul'a gittikleri tespit edildi. [Fotoğraf: AA]

ingiltere parlamentosu içişleri komisyonu'nundan yapılan açıklamada, "thy genel müdürü temel kotil'i ve türkiye'nin londra büyükelçisi abdurrahman bilgiç'i, suriye'de işid'e katılmalarından endişe edilen üç ingiliz kız ve terör örgütlerine katılmak için türkiye üzerinden seyahat eden genç insanların sayısının artmasıyla ilgili dinlemek üzere davet edecektir" denildi.

10 mart'ta yapılması planlanan oturumda komisyon'un ayrıca, londra polis komiseri sir bernard hogan-howe'u da dinleyeceği ifade edildi.

içişleri komisyonu başkanı işçi partili milletvekili keith vaz da konuyla ilgili, "komisyon, hem thy genel müdürü hem de türk büyükelçisi'nin, bu problemle ilgili görüşlerini dinlemek istemektedir" ifadesini kullandı.

ingiltere terörle mücadele polis birimi geçen hafta yaptığı açıklamada, 15 yaşındaki shamima begum, 15 yaşındaki amira abase ve 16 yaşındaki kadiza sultana isimli üç genç kızın 17 şubat günü londra'daki gatwick havaalanı'ndan thy'nin tk 1966 sefer sayılı yolcu uçağıyla istanbul'a gittiklerini kaydetmişti.

polis, yakın arkadaş olan üç genç kızın, suriye'ye ulaşmak ve terör örgütü işid'e katılmak amacıyla türkiye'ye gittiklerinin tahmin edildiğini belirtmiş, kızların bulunması için türkiye'ye ekip gönderdiğini açıklamıştı. genç kızların aileleri ise basın aracılığıyla çocuklarına ingiltere'ye dönmeleri ve kendileriyle iletişime geçmeleri çağrısında bulunmuştu.

ingiliz hükümeti, yaklaşık 600 ingiliz vatandaşının suriye'ye ve irak'a savaşmak için gitmiş olabileceğini tahmin ediyor. ingiliz polisi, geçen yıl çoğu suriye bağlantılı 200'den fazla kişiyi terör şüphesiyle gözaltına almıştı. 

ülkede önceki hafta yürürlüğe giren yeni terörle mücadele ve güvenlik yasası kapsamında, havayollarından yolcu listelerini paylaşmaları istenmiş, yasa kapsamında ayrıca sınır polisine şüphelileri durdurma ve pasaportlarına el koyma yetkisi verilmişti.

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;