Avrupa

İngiltere Thatcher'a veda etti

'Demir Leydi' için Londra'da askeri tören düzenlendi. Kraliçe Elizabeth 1965'ten sonra ilk kez bir başbakanın cenazesine katıldı.

Haberin Öne Çıkanları

Kraliçe de katıldı

Big Ben sustu

Maliyet eleştirisi

Tarihi Saint Paul Katedrali'nede düzenlenen törene 170 ülkeden 2 binin üzerinde davetli katıldı. [Reuters]

ingiltere, geçtiğimiz hafta hayatını kaybeden 'demir leydi' lakaplı ülkenin ilk ve tek kadın başbakanı margaret thatcher'ı son yolculuğuna uğurladı.

bazı kesimlerin eleştirilerine rağmen, thatcher için devlet töreninin bir alt kategorisi olan askeri tören düzenlendi.

thatcher'ın naaşı, çarşamba gecesi ingiliz parlamentosu'ndaki crypt şapeli'nde bekletildikten sonra tsi 12.00'da buradan alınarak, eski başbakanın 11 yıl boyunca hem çalışma ofisi hem de ev olarak kullandığı konutu ile bakanlıkların bulunduğu whitehall caddesinden geçirilerek saint paul katedrali'ne getirildi. 

kortejin geçişi sırasında yol kenarında toplanan çok sayıda kişi thatcher'ı alkışlar ile uğurlarken, pankartlar taşıyan bazı protestocuların da zaman zaman sloganlar atarak korteje müdahalede bulunmaya çalıştığı gözlendi.

saint paul katedrali'ndeki törende incil'den bölümler ve ilahiler okundu. londra piskoposu richard chartres, törenin büyük bir kısmını sağlığında planlayan thatcher'ın methiyeler istemediğini söyledi.

İngiltere'nin 'Demir Leydi'si

cenaze töreni için londra polisi yoğun güvenlik önlemleri aldı. uyguladığı ekonomi politikaları nedeniyle tepki çeken 'demir leydi'nin cenazesinde düzenlenebilecek olası protestolara karşı, yaklaşık 4 bin polis görevlendirildi.

170 ülkeden liderlerin ve temsilcilerin katıldığı törende kraliçe 2. elizabeth ve eşi edinburgh dükü philip de hazır bulundu. kraliçe elizabeth 1965'te hayatını kaybeden sir winston churchill'in cenazesinden sonra, ilk kez bir başbakanın cenaze törenine katıldı. türkiye'yi kültür ve turizm bakanı ömer çelik temsil etti.

falkland gazileri yürüdü

thatcher’in siyasi kariyerinde bazıları için ‘önemli bir başarı’ olarak değerlendirilen falkland savaşı, cenaze töreninin ana temasını oluşturdu. 1982 yılında arjantin’e karşı savaşı kazanan eski ingiliz askerleri, thatcher’ın tabutunun arkasından yürüdü.

bayrakların yarıya indiği ülkede cenaze töreni sırasında, tarihi saat kulesi big ben'in çanı çalmadı ve tower bridge'den, falkland savaşı'nda kullanılanların da arasında bulunduğu toplardan atış yapıldı.

törene arjantin'den temsilci katılmadı.

törenin maliyeti eleştirildi

ingiliz basınına yansıyan haberlerde törenin 10 milyon sterline mal olduğu belirtildi. thatcher için askeri tören düzenlenmesi ve organizasyonun maliyeti ülkede bazı kesimlerin eleştiri konusu oldu. 

askeri tören düzenlenmesini savunan bir açıklama yapan ingiltere başbakan david cameron, "bence izlenen yöntem doğrudur" dedi. cenazenin yıllardır planlandığını belirten cameron,  "benim 2005 yılında haberim olmuştu" diye konuştu.

geçirdiği kalp krizi sonrası 8 nisan pazartesi günü, 87 yaşında hayatını kaybeden muhafazakar partili thatcher, 1979-1990 yıllarında ingiltere'de başbakanlık koltuğunda oturmuştu.

thatcher'ın vefatının ardından serbest piyasa ve özelleştirmeye destek veren siyasi ve ekonomi politikaları ülkede yeniden tartışılırken, kesinti politikalarından en çok etkilenen işçi sendikaları ve maden işçileri 'demir leydi'nin ölümünü ülkenin çeşitli yerlerinde toplanarak kutlamıştı.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;