Avrupa

İngiltere'de İskoçya Bağımsızlığı endişesi

İskoçya, Birleşik Krallık’tan ayrılmak için Eylül ayında referanduma gidiyor. İngiltere ise Kuzey Denizi’ndeki petrol ve doğalgaz rezervlerinin geleceği konusunda endişeli.

Konular: İngiltere

Haberin Öne Çıkanları

300 yıllık birlik

Bağımsızlık için referandum Eylül'de

Doğal rezervlerin geleceği belirsiz

İngiltere Başbakanı David Cameron Kuzey Denizi'nde petrol platformu bulunan BP'yi ziyaretinde Birleşik Krallık haritasını inceliyor. [AFP]
ingiliz ve iskoç kabineleri, iskoçya’nın bağımsızlığını kazanması halinde petrol ve doğalgaz rezervlerinin nasıl işletileceğini tartışmak üzere ayrı ayrı toplandı. 
ingiltere başbakanı david cameron, rezervlerin iskoçya’nın birleşik krallık'ta kalmasıyla daha iyi işletileceğini savundu. 
cameron, “devletin tüm imkanlarını bu önemli endüstride kullanmaya devam edeceğiz. gençlerimiz için yeni iş alanları oluştururken, yeni yetenekler yaratacağız. bu sayede küresel arenada yarışa devem edeceğiz” dedi. 
iskoç bölgesel hükümeti'nin başbakanı ve ayrılıkçı iskoç ulusal partisi'nin (snp) lideri alex salmond ise bağımsızlığın sektöre büyük katkısı olacağını söyledi. salmond, 1 milyar sterlin ekstra petrol ve doğalgaz vergi geliri getireceğini kaydetti. 
uzmanların fikir ayrılığı
petrol sektöründe uzun yıllar çalışan emekli işadamı sir ian wood, hazırladığı raporda endüstride daha fazla gelir elde etmek için yeni bir denetleyici olması gerektiğini önerdi.
anadolu ajansı’na konuşan edinburgh üniversitesi sosyal ve siyaset bilimi bölümü öğretim üyesi dr. andrew neal , petrolsüz ve bağımsız bir iskoçya'nın finansal olarak zorluk çekeceğini söyledi. 
staffordshire üniversitesi profesörü mick temple ise  maddi gerekçelerden dolayı londra'nın petrol ve doğalgaz rezervlerini elinde tutmak istediğini belirtti. temple, "gelir nüfusa oranlandığında, iskoçya'ya düşen pay yüzde 10'dan az. ancak uluslararası anlaşmalara göre, rezervlerin yüzde 90'ı iskoç sınırında, bu da petrol gelirinin yüzde 90'ının iskoçya'ya ait olduğu anlamına geliyor" diye konuştu.
birlik 300 yıldır devam ediyor
ingiliz kabinesi, 93 yıldır üçüncü kez iskoçya’da toplandı. kabine, son olarak 2009'da gordon brown'un başbakanlığında iskoçya'da toplanmıştı. iskoç kabinesi de ülkenin kuzey doğusundaki aberdeen bölgesinde ingiliz kabinesinden 11 kilometre uzaklıkta bir araya geldi.
iskoçya'daki son kamuoyu yoklamalarında bağımsızlığa "hayır" diyenler, “evet” diyenlerden yüzde 12 oranında daha fazla. bağımsızlık halinde iskoçya'nın sterlin para birimini koruyamayacağı ya da avrupa birliği gibi uluslararası kuruluşlara yeniden üye olması gerektiği gibi konular, “hayır” diyenlere desteğin artmasına neden oluyor.
300 yıldır devam edene birliğin geleceği 18 eylül’deki referandumla belli olacak.  
 
kaynak: anadolu ajansı ve afp
 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;