Bilim-Teknoloji

İnsan beynini farklı kılan metabolizma

Bilim insanları, insanların zeki olmasını sağlayan faktörün beyin ve kas arasında yapılan tercih olabileceğini belirtti. İnsanı zeki kılan değişimin, kaslara harcanan enerjinin beyne aktarılması olarak ifade edildi.

Konular: Bilim-Teknoloji

Haberin Öne Çıkanları

İnsan beynini enerji farklı kılıyor

Kaslarımıza değil beynimizi geliştirdik

Metabolizma beynin farklılaşmasını sağladı

İnsan beyni, vücut enerjisinin yüzde 20'sini harcıyor. [Fotoğraf: Shutterstock]

araştırmacılar, evren'deki en güçlü bilgisayarı temsil eden beyin hakkında yeni bir bilgiye ulaştıklarını düşünüyor. en karmaşık organik yapı olan insan beyni, 100 milyar sinir hücresi ve bu hücreleri birbirine bağlayan 1 katrilyon sinaps içeriyor.

plos biology dergisinde yayımlanan yeni bir araştırmaya göre, insanların en yakın akrabaları maymunlara kıyasla daha karmaşık ve güçlü beyinlere sahip olmasının sebebi, insan metabolizmasının beynimize olan bağlılığı. beyin, insanlarda vücut enerjisinin yüzde 20'sini tüketiyor.

insan beyninin nasıl evrim geçirdiğini daha iyi anlamak isteyen araştırmacılar, insan ile şempanze, fare ve hint şebeğinin metabolizmalarını karşılaştırarak vücuttaki enerji dağılımını analiz etti. araştırmada, şeker ve yağ gibi metabolizma için önemli olan molekülleri temsil eden 10 bin metabolitin değişimi takip edildi. metabolit seviyeleri karaciğer, uyluk kemiği kası ve beynin sırasıyla görme, kas hareketi ve zihinsel davranışla ilgili olan bölgelerinde incelendi.

insanlarda gelişim çok daha hızlı

ardından, karşılaştırmaları yapılan canlıların tarihsel değişim süreçlerinde metabolizma benzerlikleri araştırıldı. genetik bilgiler, insanların ve kemirgenlerin atalarının 75 milyon yıl önce; hint şebeklerinin 25 milyon yıl önce, şempanzelerin ise 6 milyon yıl önce ayrılma yaşadıklarını gösterdi. karşılaştırmada, karmaşık zihinsel davranış, karar verme ve sosyal davranışlardan sorumlu olan prefrontal korteksin şempanzelere kıyasla insanlarda 4 kat daha hızlı geliştiği belirlendi.

araştırmada yer alan çin bilim akademisi'nden evrim biyoloğu philipp khaitovich, "insanların gelişimi hakkında yapılan yıllar süren araştırmaların ardından halen diğer türlerle aramızda bulunan büyük farklılıklar tespit edebliyoruz" ifadesini kullandı.

çin bilim akademisi'nden bir diğer araştırmacı kataryzna bozek, "insan benzeri birçok hayvanda olağanüstü bir kas gücü var. ancak insanların kas metabolizmasındaki değişim çok farklı" dedi.

şempanzeleri araştıran indiana üniversitesi'nden kevin hunt ise bu canlıların insanlardan aynı zamanda çok daha hızlı ve esnek olduğuna dikkat çekti. yaklaşık 39 kilo ağırlığındaki bir dişi şempanze, yetişkin bir insanın iki eliyle kıramadığı bir dalı parmaklarıyla koparabiliyor. khaitovich, yetişkin bir şempanzenin, yetişkin bir insana oranla en az 2-3 kat güçlü olduğuna dikkat çekti.

bilim insanları, metabolik farklılıkların insan beynini diğer hayvanlardan çok daha güçlü kıldığı sonucuna varırken, farklılıkları belirlemek için daha fazla araştırma yapılacağını belirtti.

kaynak: livescience

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;