TBMM

İnternet düzenlemesi komisyondan geçti

İnternete sınırlama getiren düzenlemenin de içinde bulunduğu ‘torba tasarı', Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi. Tasarı yabancı hastalara, engellilere, hayatını kaybeden ya da sakatlanan asker ve polis yakınlarına devlet desteğini de içeriyor.

Haberin Öne Çıkanları

Daha hızlı engelleme

Sadece içerik engellenecek

İnternet trafik bilgileri saklanacak

Yeni tasarıya göre internet trafiği bilgileri içerik sağlayıcılar tarafından 2 yıla kadar saklanacak. [AA]

meclis plan ve bütçe komisyonu'nda kabul edilen torba tasarıya göre, internette kişilik haklarının ihlal edildiğini iddia edenler, doğrudan mahkemeye başvurabilecek. şikayet edilen içerik daha hızlı engellenebilecek.

önümüzdeki günlerde meclis genel kurulu'nda görüşülecek tasarıya göre hâkimler, yalnızca kişilik hakkı ihlalinin gerçekleştiği internet içeriğine 24 saat içinde erişimi engelleyebilecek.

özel hayatın gizliliğine ilişkin suçlarda, ulaştırma, denizcilik ve haberleşme bakanı’na doğrudan erişimi engelleme yetkisi tanıyan düzenleme ise kaldırıldı. erişimin engellenmesi kararını sadece telekomünikasyon iletişim başkanı verebilecek.

ancak zorunlu haller dışında internet sitesinin tamamına engel gelmeyecek.

alternatif yollar da engellenecek

yeni düzenlemeye göre erişim sağlayıcı, erişimi engelleme kararı verilen yayınlarla ilgili olarak alternatif erişim yollarını engelleyici tedbirleri almakla yükümlü. erişim sağlayıcıları birliği kurularak internet servis sağlayıcıları ile koordinasyon sağlanacak.

internet kullanımındaki trafik bilgileri içerik sağlayıcılar tarafından 2 yıla kadar saklanacak.

torba tasarıdaki diğer maddeler ise şöyle: 

yabancı hastalara tedavi

türkiye'de tedavi gören yabancı hastaların giderleri türkiye kamu hastaneleri kurumu tarafından karşılanacak. kurum, hastaların yanısıra refakatçilerinin de konaklama giderlerini üstlenecek.

askere ve polise hak

patlayıcı maddelerin imhası, nakli, depolanması sırasında hayatını kaybedenlerin yakınlarına ve sakatlanan asker ve polislere aylık bağlanacak. terörle mücadelede hayatını kaybedenlerin yakınlarının ve terör malullerinin istihdam hakkı genişletilecek.

toplu ulaşımda engel kalkıyor

şehir içi toplu ulaşım araçları 8 yıl içinde; şehirlerarası toplu taşıma araçları 7 temmuz 2018 tarihine kadar engelliler için erişilebilir duruma getirilecek. ayrıca engellilerin özel sektörde istihdamı teşvik edilecek.

otoyollara özelleştirme

tasarıya göre, otoyolların işletmesi, özelleştirme idaresi başkanlığı altında kurulacak bir şirkete devredilecek ve halka arz edilecek.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;