İnternet yasakları

İnternet Yasası'na kısmi iptal

Anayasa Mahkemesi, İnternet Yasası'nda da değişiklik yapan 6518 sayılı Kanun'un bazı hükümlerini iptal etti. Kişisel bilgilerin 2 yıl saklanması hükmü iptal edildi. TİB'in içeriği engelleme yetkisi ise devam ediyor.

Gelecekte istediğimiz yerde internete sadece göz kırparak girebileceğiz. [Fotoğraf: AA]

anayasa mahkemesi,  internet yasası'nda da değişiklik yapan 6518 sayılı kanun'un bazı hükümlerini iptal etti.  chp'nin, 6 şubat 2014 tarihinde açtığı davayı, esastan sonuçlandıran yüksek mahkeme, telekomünikasyon iletişim başkanlığına (tib), internet ortamında yapılan yayın içeriğini durdurma yetkisi veren hükümlerin iptal istemlerini redderken özellikle kişisel bilgileri ilgilendiren bazı hükümleri iptal etti. 

anadolu ajansı'nın haberine göre aym, 'internet yasası' olarak bilinen kanun'un 5. maddesine eklenen 4 fıkranın da iptaline hükmetti.  bölyece  kişisel bilgilerin 2 yıl boyunca servis sağlayıcılar tarafından saklanmasını öngören "yer sağlayıcı, yer sağladığı hizmetlere ilişkin trafik bilgilerini 1 yıldan az ve 2 yıldan fazla olmamak üzere yönetmelikte belirlenecek süre kadar saklamakla ve bu bilgilerin doğruluğunu, bütünlüğünü ve gizliliğini sağlamakla yükümlüdür" fıkrası iptal edilmiş oldu. 

iptal edilen bir diğer fıkra ise "yer sağlayıcılar, yönetmelikle belirlenecek usul ve esaslar çerçevesinde yaptıkları işin niteliğine göre sınıflandırılabilir ve hak ve yükümlülükleri itibarıyla farklılaştırılabilirler" hükmünü içeriyordu.

servis sağlayıcıların tib'in talep ettiği kişisel bilgileri talep edilen şekilde tib'e iletmesini öngören hükümet de iptal edilen önemli bir hüküm oldu. 

ayrıca "yer sağlayıcılık bildiriminde bulunmayan veya bu kanundaki yükümlülüklerini yerine getirmeyen yer sağlayıcı hakkında başkanlık tarafından 10 bin türk lirasından 100 bin türk lirası'na kadar idari para cezası verilir" hükümlerini içerien 6. fıkra da iptal edildi. 

iptal edilen hükümler arasında internet yasası'nda servis sağlayıcılara engellenen içeriklere alternatif yollarla erişimi de engelleme yükümlüğü getiren fıkra da bulunuyor.

"bu madde kapsamında hakimin verdiği erişimin engellenmesi kararına konu kişilik hakkının ihlaline ilişkin yayının veya aynı mahiyetteki yayınların başka internet adreslerinde de yayınlanması durumunda ilgili kişi tarafından birliğe müracaat edilmesi halinde mevcut karar bu adresler için de uygulanır" hükmündeki, "veya aynı mahiyetteki" ibaresi iptal edildi.

karar resmi gazete'de yayınlandıktan 1 yıl sonra yürürlüğe girecek. 
 
kaynak: aa

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;