Türkiye-Irak ilişkileri

Irak, Türk Büyükelçiyi çağırdı

Irak Dışişleri Bakanlığı, Musul'daki Başika kampına rotasyon gereği sevk edilen Türk askerlerinin geri çekilmesi talebiyle Türkiye'nin Bağdat Büyükelçisi Faruk Kaymakçı'yı çağırdı. Bakanlık, gelişmeyi "saldırgan tavır" olarak nitelediklerini söyledi.

Türkiye'nin Bağdat Büyükelçisi Faruk Kaymakçı [Fotoğraf: AA]

irak dışişleri bakanlığı, türkiye’nin bağdat büyükelçisi faruk kaymakçı’yı çağırarak türkiye’nin musul’daki askerlerini geri çekmesini talep etti. bakanlıktan yapılan açıklamada, türk askerlerinin sınırdan irak merkezi hükümetinin haberi olmadan geçtiği ve bağdat hükümetinin askerlerin varlığını ‘saldırgan tavır’ olarak gördüğü ifade edildi.

‘yeni bir kamp değil’

başbakan davutoğlu ise başika kampında askerlerin rotasyon gereği değiştirildiğini söyledi. kampın musul'un yaklaşık 30 kilometre kuzey doğusunda, yerel gönüllü kuvvetlerin eğitimine destek vermek amacıyla kurulduğunu ifade eden davutoğlu şöyle devam etti:

"bu, yeni bir kamp da değildir. neredeyse bir yıla yaklaşan zamanda burada 2 binden fazla musullu kardeşimize eğitim verilmiş ve musul'un deaş teröründen kurtulması için onlara katkı sağlanmıştır. bu eğitim faaliyeti, musul valiliğinin talebi, irak savunma bakanlığının koordinasyonu ile başlatılmıştır.

irak ulusal ordusunun ve irak polis teşkilatının talebi istikametindeki her türlü desteği vermeye de hazırız. deaş'a karşı mücadele edecek iraklı kardeşlerimizi eğittik, eğitmeye devam ediyoruz.”

‘türkiye’nin kimsenin toprağında gözü yok’

cumartesi türk-iş 22. olağan genel kurulu'nda konuşan başbakan, “türk askerinin musul'a gitmesi ile alakalı medyada yer alan haberlerin maksadı aşan bazı yorumlara yol açtığını görüyorum. kimsenin yardımlarımızdan yanlış anlamalar çıkarmaması gerekir. türkiye'nin hiçbir ülkenin toprağında gözü yoktur, olmaz, olamaz. türkiye'nin mücadelesi terörle ve terör örgütleriyledir” dedi.

“türkiye'nin önceliği, irak ve suriye'nin istikrar ve refahıdır” diyen başbakan, “bunun için de başta deaş ve pkk olmak üzere bütün terör örgütlerinden bu iki dost ülkenin kurtulması gerekir. biz de komşumuz ve dostumuz irak'ın toprak bütünlüğünü muhafaza etmek, huzur ve istikrarına katkıda bulunmak üzere her zaman olduğu gibi bugün de yardıma hazırız" görüşünü paylaştı.

savunma bakanları görüşmesi

başbakan davutoğlu, şöyle devam etti:

"kimse şu veya bu gerekçeyle yapılan bu faaliyeti, dayandığı eksenden ve zeminden ayrı değerlendirmemelidir. oradaki eğitim kampında askerlerimiz, musullulara ve peşmergelere gerektiğinde eğitim vermekte, o bölgenin korunması için de rutin rotasyon faaliyetleri yapılmaktadır. iki ülkenin savunma bakanlarının bugün telefonda görüşmeleri söz konusudur.

ayrıca irak savunma bakanı'nın yakın zamanda ülkemize ziyareti de öngörülmektedir. inşallah ben de daha önce planlanmış şekilde yüksek düzeyli istişare toplantısı için bakanlarımızla geniş bir heyetle en kısa zamanda bağdat'ı ziyaret edeceğim. irak cumhuriyeti ile her alanda iş birliğini güçlendirmeye devam edeceğiz."

haziran 2014’te işid’in ele geçirdiği musul’a irak ordusu şimdiye kadar herhangi bir operasyon düzenlemedi. uluslararası kamuoyundan askerlerine eğitim ve silah bekleyen irak, doğrudan müdahalelere ise şiddetle karşı çıkıyor.

irak cumhurbaşkanı fuad masum da, irak başbakanı haydar ibadi gibi türk askerlerinin çekilmesi çağrısı yaptı, olayı ‘uluslararası hukuka aykırı’ olarak niteledi.

abd: haberimiz var

abd ise türkiye’nin konuşlandırdığı askerlerden haberdar olduklarını söyledi ancak bu hamlenin işid karşıtı koalisyonun çalışmalarının bir parçası olmadığını belirtti.

abd’li yetkililer de irak’a özel kuvvetler gönderileceği açıklamasını yapmış, bu birliklerin suriye sınırından içeri girip çıkarak işid’e baskınlar düzenleyeceğini söylemişti. irak başbakanı ibadi bu açıklamaya tepki göstermiş, "işid’le savaşmak için yabancı askere ihtiyacımız yok" demişti.

kaynak: reuters, aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;