Ortadoğu

Irak ve Suriye'de 'toprak bütünlüğü' vurgusu

Ürdün'ü ziyaret eden Başbakan Davutoğlu, Suriye'deki krizlerin durmasını istediklerini belirterek, "Umarız ki Cenevre görüşmeleri Suriye halkının dileklerini karşılanacağı bir sonuca ulaşacaktır. Irak ve Suriye’nin toprak bütünlüğünün korunduğunu görmek istiyoruz" dedi.

[Fotoğraf:AA]

davutoğlu, ürdün ziyareti kapsamında başbakan ahmed en-nusur ile heyetler arası görüşmeler ve imzalanan iş birliği anlaşmalarının ardından açıklamalarda bulundu.

davutoğlu, suriye kriziyle ilgili iki ülkenin benzer zorluklarla karşı karşıya olduğunu hatırlatarak, "kuzeye giden sığınmacılar türkiye’ye, güneye gidenler ürdün’e doğru hareket ediyor. suriye’nin istikrarı suriye’nin komşusu olarak bizler için giderek daha da önemli oluyor. saldırıların durmasını destekliyoruz.suriye’deki tüm bu krizlerin durmasını istiyoruz. suriye’deki rejim güçlerinin ve daeş, ypg, pkk gibi terör örgütlerinin vahşeti, sadece bizim ülkelerimize değil aynı zamanda bölgenin istikrarına saldırıyor." dedi.

"umarız ki cenevre görüşmeleri suriye halkının arzu ve dileklerinin karşılanacağı bir sonuca ulaşacaktır" diyen başbakan, "irak ve suriye’nin toprak bütünlüğünün korunduğunu görmek istiyoruz" ifadelerini kullandı. 

türkiye-ürdün arasındaki karşılıklı ilişkileri "bölgede örnek mükemmel bir ilişki" olarak niteleyen davutoğlu, siyasi alanın yanı sıra ekonomik alanda büyük bir potansiyel paylaşıldığını belirterek, şunları söyledi:

"türkiye ürdün arasında imzalanan serbest ticaret anlaşması, ekonomik ilişkilerimizde yeni bir atmosfer yarattı. serbest ticaret anlaşmasının imzalanmasının ardından iki katına çıkan ve de bugün yaklaşık bir milyar dolarlık ortak ticaret hacmine ulaştık. 2017’de serbest ticaret anlaşmasının ikinci aşaması olacak. eminim ki, bu bizim ticaret ilişkilerimize ivme kazandıracak. türkiye’nin ürdün’deki yatırımları 300 milyon dolara ulaştı. bu yeni girişimle, umuyoruz ki, daha da artacak"

iskenderun-akabe ro-ro hattı

davutoğlu, ulaştırma konusunda iş birliğini vurgulayarak, sivil havacılık anlaşmasının imzalandığını ve iskenderun-akabe arasında ro-ro feribot taşımacılığıyla ilgili fırsatları değerlendirdikleri bilgisini paylaştı.   

başbakan davutoğlu, "akabe limanı bizim için stratejik öneme sahip. suriye ve irak’taki krizin ardından, iskenderun-akabe arasında ro-ro feribot taşımacılığı fırsatlarını değerlendirmek istiyoruz. dolayısıyla akabe, türkiye için ürdün’ün yanı sıra körfez ve arap yarımadasına açılan bir kapı olacak" ifadelerini kullandı.

davutoğlu iki ülke arasındaki turizm üzerine iş birliğiyle ilgili "biz tüm türk hacıların önce amman ve ürdün'ü görmesini amman üzerinden kudüs’e gitmesini istiyoruz. bu ayrıca iki kardeş millet arasında daha fazla insan hareketi olması için bir fırsat." dedi.      

"filistinli kardeşlerimizin hakları ve mescid-i aksa’yı korumak ikimizin ortak davası"

davutoğlu, iki ülke arasında filistin meselesini de ele aldıklarını belirterek sözlerini şöyle tamamladı:

"toplantılarımızda geçen bir önemli konu daha filistin ve kudüs meselesi. filistinli kardeşlerimizin hakları ve mescid-i aksa’yı korumak ikimizin ortak davası. türkiye her zaman kudüs ve mescid-i aksa hakkında özel bir konuma sahip ürdün’ün yanında olacaktır. filistin halkının haklarını korumak ve kudüs’teki mescid-i aksa üzerindeki ortak mirasımızı korumak için elinden geleni yapacaktır."

başbakan abdullah en-nusur da iki ülke arasında "yakında gerçekleştirilecek, sürmekte olan ya da gelecek vaat eden projeleri gözden geçirdiklerini" söyledi.

nusur, "türkiye ve ürdün, suriye ve irak'a sınırı bulunan tek ülkeler. ortadoğu'da iş birliğimizi azami seviyeye çıkarmamızı gerektiren çok sayıda zorluk ve benzerlik var." dedi.

ürdün başbakanı, akabe limanında ro-ro seferlerinin başlaması için türk üretici ve ihracatçılara karlı bir yol sağlayacak imkanlar tanımak istediklerini kaydetti.

nusur, ülkenin kuzeyindeki mafrak vilayetinin de suriye, irak ve suudi arabistan’ın yakınındaki konumuyla çok stratejik ve yatırım fırsatları açısından verimli bir yer olduğu bilgisini paylaştı.

ürdün başbakanı söz konusu dosyaların ürdün kralı abdullah ile gerçekleştirilecek görüşmede de ele alınacağını söyledi.

ürdün tika ofisi açıldı

başbakan ahmet davutoğlu, heyetler arası görüşmenin ardından ürdün'ün başkenti amman'da türk işbirliği ve koordinasyon ajansı başkanlığı (tika) ofisi'nin açılışını gerçekleştirdi. davutoğlu, açılışın ardından dışişleri bakanı mevlüt çavuşoğlu ve ekonomi bakanı mustafa elitaş ile ofisi gezdi.

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;