Ekonomi

Irak'a ihracat geriliyor

IŞİD nedeniyle, Haziran ayında yüzde 21 gerileyen Türkiye’nin Irak’a ihracatı, Temmuz’da yüzde 30 geriledi. Irak Türkiye’nin ikinci büyük ihracat pazarı.

Konular: İhracat
Habur'dan geçen tırların sayısı her geçen gün azalıyor. [Fotoğraf: AA]

türkiye ihracatçılar meclisi (tim) başkanı mehmet büyükekşi, irak'ta yaşanan çatışmaların ardından bu ülkeye yapılan ihracattaki gerilemenin yüzde 30'a yükseldiğini bildirdi.

büyükekşi, türkiye ayakkabı sanayicileri derneği (tasd) üyeleriyle bir araya geldiği toplantıda, komşu ülkelerde yaşanan her türlü gerilimden türkiye'nin olumsuz etkilendiğini belirterek, başta irak ve suriye olmak üzere bölgedeki çatışmaların bir an önce sona erdirilmesini arzuladıklarını ifade etti.

ihracata 2,5 puan negatif etki

irak'ın yıllık 12 milyar dolar ihracatla almanya'nın ardından türkiye'nin ikinci büyük ihracat pazarı olduğuna işaret eden büyükekşi, "2014'ün ilk 5 ayında irak'a ihracatımız yüzde 11 artışla 5 milyar 40 milyon dolara yükseldi. ancak haziran ayında aylık ihracat yüzde 21 geriledi. bugün ise ihracattaki gerileme yüzde 30'a yükseldi. bu son derece önemli bir oran. irak'a yaptığımız ihracatın olağan seyrinde devam etmemesinin ihracat artışına 2,5 puan negatif etkisi var" değerlendirmesinde bulundu.

irak üçüncülüğe geriledi

ekonomi bakanı nihat zeybekci’de irak’a ihracatın gerilemesiyle ilgili bir açıklama yaptı.

zeybekçi, irak'ın türkiye'nin almanya'dan sonra ikinci büyük ihracat pazarı olduğunu anımsattı.

musul'un işgalinin yanı sıra bağdat ve basra bölgesine inen yolların kapatılmasının ihracatı etkilediğini anlatan zeybekci, "bu sebepten haziran sonunda irak, ihracat yaptığımız üçüncü ülke konumuna geldi. yıl sonunda en kötü senaryo düşünüldüğünde, irak'tan dolayı 2,5 milyar dolarlık bir ihracat kaybı yaşayacağız" ifadelerini kullandı.

yüzde 70'i merkezi hükümete

irak'ta yaşanan sorunların orta vadeli program hedefini etkilememesini öngördüklerini ifade eden zeybekci, şöyle devam etti:

"o civarda 30 binin üzerinde nakliyeci kardeşimiz var. 2013 yılında 600 bin tır giriş-çıkışı yaşamışız. orada da bu yavaşlamadan dolayı yaklaşık 500 milyon dolar civarında hizmet ihracatı gerilemesi bekliyoruz. toplamda 3 milyar dolarlık bir ihracat ve hizmet geliri düşüşü irak'tan dolayı bekliyoruz ama şu anda gelişmeler pozitif yönde. yani artık toparlanma veya resmin netleşmesiyle ilgili bir şey var."

irak'a yönelik ihracatın yüzde 70'inin merkezi hükümetin kontrolü altındaki bölgelere yapıldığını dile getiren zeybekci, taşımayla ilgili organizasyon da kuzey irak'taki özerk yönetimle gerçekleştirildiği için problem öngörmediklerini söyledi.

ihracattaki yavaşlamayı "talep ertelemesi" olarak gördüğünü belirten zeybekci, "yakın süreçte iyileşmeler sağlandıktan sonra, orada resim netleşmeye başladıktan sonra biz irak'a yaptığımız ihracattaki bu yavaşlamayı kapatacağımızı ve irak'ın tekrar ikinci ihracat yaptığımız ülke olarak gündeme geleceğini öngörüyoruz" dedi.

kaynak: anadolu ajansı

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;