İşgalin ardından Irak

Iraklı liderler sandık başında

Seçimlerin yapıldığı Irak’ta en önemli Sünni blok olan Birleşikler Hareketi lideri Usame Nuceyfi, Maliki ile koalisyon yapmayacaklarını söyledi. Şii Başbakan Maliki ise seçimlerden sonra 'Felluce'deki sorunu çözeceğiz' dedi.

Konular: Ortadoğu, Irak

amerikan güçlerinin 18 aralık 2011'de çekilmesinden sonra ilk kez yapılan seçimlerde oyunu kullanan başbakan nuri maliki “seçimleri büyük bir başarıyla yürütüyoruz” dedi. 

maliki oy kullandıktan sonra, “irak yüksek seçim kurulu’nun seçimi idare edecek güce sahip olmadığını söylüyorlardı. seçim kurulu'nun yabancı güçlerin yardımıyla hareket ettiğini söylüyorlardı. işte bugün ikinci seçimimizi yapıyoruz. seçimleri büyük bir başarıyla yürütüyoruz. önceki seçimlerden çok daha iyi" dedi.

ülkede oy verme işlemi başladıktan sonra öğlen saatlerine kadar düzenlenen bombalı saldırılarda kerkük, bakuba ve musul'da yaklaşık 10 kişi öldü.

seçimleri kazanması beklenen nuri maliki "yeni hükümet çoğulcu bir hükümet olacaktır. irak'ın kurtuluşu da demokratik bir hükümetle olacaktır" ifadesini kullandı. 

sünni aşiretlere mensup silahlı gruplara ve irak şam islam devleti’ne (işid) karşı büyük bir operasyonun yürütüldüğü anbar eyaleti ve anbar’a bağlı felluce kenti için de konuşan maliki, “felluce sorunu yakında bitecek. anbar halkı yabancı güçlerden bir şey elde edemediğini idrak edebiliyor” dedi.

maliki, “biz mezhepçiliği bitirmeye inanan tüm taraflarla çalışmaya hazırız. dış güçlerin müdahalelerine karşı irak’ın birlik ve beraberliğini sağlayacağız” şeklinde konuştu. 

maliki ile koalisyon yapmayacağız

başkent bağdat’taki ‘yeşil bölgede’ oyunu kullanan sünni meclis başkanı usame nuceyfi ise nuri maliki ile koalisyona girmeyeceklerini söyledi.

Kürtler tarafından otoriterleşmekle eleştirilen Başbakanı Nuri Maliki, Bölgesel Kürt Yönetimi'nin petrol anlaşması yapmasına karşı çıkıyor.
[[Reuters]]

nuceyfi, “maliki ile yapmış olduğumuz koalisyonun bir faydası olmadığını gördük” dedi.

nuceyfi, maliki dışındaki gruplarla koalisyona hazır olduklarını belirtti.

büyük gün

oyunu kullanan irak yüksek islam konseyi başkanı ammar hekim ise “bugün irak demokrasisinin güçlendiği ve halkın kararının belirleneceği büyük bir gündür” dedi.

hekim “irak’ı emin bir geleceğe taşıyacak güçlü bir takım kuracağız” ifadelerini kullandı.

başbakan maliki karşıtı söylemleriyle öne çıkan şii din adamı mukteda sadr ise irak halkına seçimlere katılma çağrısında bulundu. necef’te oyunu kullanan sadr, seçimlerin değişim için önemli bir fırsat olduğunu söyledi.

Meclis Başkanı olanı Usame Nuceyfi, Sünni Birleşikler Hareketi Lideri. [Fotoğraf: AA]

şii olduğu halde sünni blokun önemli isimlerinden olan iyad allavi ise oyunu ürdün’de kullanmıştı.

maliki favori

son anketlere göre üçüncü dönem başbakanlık için yarışacak irak başbakanı nuri maliki’nin başında olduğu hukuk devleti koalisyonu seçimin favorisi.

maliki'nin yanı sıra mukteda sadr, ammar el-hekim ve ibrahim el-caferi'nin liderliğini yaptığı oluşumlar, sünni kanatta ise usame nuceyfi, iyad allavi ve salih mutlak'ın önderi olduğu hareketler öne çıkıyor. 

koalisyon bekleniyor 

bombalı saldırılar, hükümet ve silahlı gruplar arasındaki çatışmalar ve mezhepler arasındaki gerilimin her geçen gün arttığı ülkedeki seçimlerde hiçbir partinin hükümeti tek başına kurabilecek sayıda sandalye alması beklenmiyor.

siyasetin sünni-şii, arap, kürt, türkmen ve aşiretçilik üzerinden şekillendiği irak'ta, 7 mart 2010'da yapılan son genel seçimde hiçbir parti tek başına hükümeti kuracak çoğunluğu elde edememişti.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;