Irak

Iraklı Şii lider Sadr siyasetten çekiliyor

Irak'ın en etkili isimlerinden Şii lider Sadr, siyasi ve sosyal alanda faaliyet gösteren tüm ofislerinin kapatılmasını istedi ve hareketinin siyasi hayattan çekileceğini açıkladı.

Konular: Ortadoğu
Mukteda Sadr, Irak Başbakanı Nuri Maliki’ye yönelik sert muhalif tutumuyla bilinen, ülkenin en güçlü Şii liderlerinden biri. [AFP]

Mukteda Sadr

şii lider muhammed sadık sadr'ın oğlu. babası, irak şiileri arasında 20. yüzyılın en etkili isimlerinden ve şii dava partisi'nin kurucusu ayetullah muhammed bakır sadr'ın yeğeniydi. muhammed bakır sadr, 1980'de saddam hüseyin tarafından idam edildi. ardından ruhani liderliği üstlenen muhammed sadık sadr da 1999'da iki oğluyla öldürülünce yerine mukteda sadr geçti. 1973 doğumlu olan sadr, özellikle irak'ın işgali sonrası abd karşıtlığı ile daha geniş kitlelerce tanınmaya başladı ve irak'ın en etkin figürlerinden biri haline geldi.

şii lider mukteda sadr, irak'ta 30 nisan'da yapılacak parlamento seçimlerine üç aydan az bir süre kala siyasetten çekileceğini duyurdu.

sadr, kendi internet sitesinde yayımlanan açıklamasında, bundan sonra siyasetle ilgilenmeyeceklerini, parlamentoya girmeyeceklerini, kurulacak hükümetlere ortak olmayacaklarını belirtti.

sadece dini alanda faaliyet göstereceklerini belirten sadr, siyasetten çekilme kararının gerekçesini ailesinin ismini ve itibarını korumak olarak açıkladı.

şii lider, siyaset alanından çıkarak tüm halkı toplu şekilde kucaklayacaklarını ve herkese eşit mesafede olacaklarını belirtti.

sadr hareketine ait medya kuruluşları kapatma kararının dışında kalacak.

sadr hareketi, halen maliki'nin koalisyon hükümeti içinde yer almakla birlikte hükümet ortaklarıyla sık sık sorunlar yaşıyordu.

sadr'ın siyasetten çekileceğini açıklamasının ardından, irak parlamentosunda ahrar grubu üyesi 6 milletvekili istifa etti.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;