Irak

Iraklı sünni vekil tutuklandı

Mezhep çatışmasının günden güne şiddetlendiği Irak’ta güvenlik güçleri evine baskın yaptığı Sünni Milletvekili Ahmet Alvani’yi tutukladı. Baskında Alvani'nin kardeşiyle 5 koruması öldü.

Irak’ta güvenlik güçleri 2013 Aralık ayında evine baskın yaptığı Sünni Milletvekili Alvani’yi (soldan ikinci) tutuklamıştı. [Fotoğraf: AA]

sünni milletvekili alvani’nin ramadi’deki evine sabah saatlerine giren güvenlik güçleriyle vekilin korumaları arasında çatışma çıktı. fransız haber ajansı afp’ye konuşan bir ordu yetkilisi, “güvenlik güçleri, alvani’yi tutukladı. alvani’nin 5 koruması ve kardeşi öldü. 8 koruma yaralandı” bilgisini verdi.

"terör" suçlaması

al jazeera’nın bağdat büro şefi üsame muhammed de vekilin tutuklandığı bilgisini verdi. sünni vekil tutuklandıktan anbar vilayetindeki operasyonlar komutanlığı’na götürüldü. güvenlik güçlerinin, irak yüksek mahkemesi'nin sünni milletvekili hakkında “teröre destek verdiği” gerekçesiyle tutuklama kararı çıkarmasının ardından baskın düzenlediği belirtildi. 

nuceyfi: anayasaya aykırı

irak'ın en önemli sünni siyasetçilerinden meclis başkanı usame nuceyfi, alvani'nin tutuklanmasına tepki gösterdi. maliki hükümetinden olayın soruşturulmasını talep eden nuceyfi, baskının anayasayı ihlal ettiğini söyledi. sünni meclis başkanının ofisinden yapılan açıklamada, meclisten bir heyetin olayı incelenmesi için görevlendirildiği kaydedildi. 

 

protestoları destekliyordu

alvani, anbar vilayetinde geçen yıl şubat ayından beri süren şii başbakan nuri maliki karşıtı protestoları destekliyordu. protestocuların kamp kurduğu ramadi kentinde sıklıkla podyuma çıkıp maliki’yi eleştiren konuşmalar yapıyordu. protestolar 2012 sonunda sünni maliye bakanı rifa el isavi hakkında tutuklama kararının çıkmasının ardından başladı. anbar’daki sünni din adamları şii başbakan maliki’yi “diktatörlük” ve “sünnileri irak siyasetinden silmeye çalışmakla” itham etmişti.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;