Irak

Iraklı Türkmenler petrolde şeffaflık istiyor

Iraklı Türkmen yetkililer, petrodolar sisteminin devam etmesi ve şeffaflık için Kerkük’te çıkarılan petrolün, Irak Milli Petrol Şirketi kontrolünde ihraç edilmesini talep ettiklerini açıkladı.

Konular: Ortadoğu

Geçici anlaşma yürürlükte

bağdat ve erbil'in petrol gelirlerini paylaşmak için vardığı geçici anlaşma uygulamaya kondu. bağdat, kürt yönetimine 500 milyon dolar verdi, kürt yönetimi de günde 150 bin varil petrol göndermeye başladı.

irak türkmen cephesi kerkük milletvekili hasan turan, anadolu ajansı’na yaptığı açıklamada, kerkük petrolünün ihracat miktarında ve işleyişinde şeffaf olunmasını istediklerini belirtti.

günlük kaç varil petrol ihraç edildiği bilgisinin, irak ve kerkük halkıyla paylaşılması gerektiğini ve petrodolar sisteminin, yani petrol fiyatının dolar cinsinden belirlenmesi ve doların rezerv para olmaya devam etmesinin önemini vurgulayan turan, "kerkük'ün kalkınmasının temel dayanağı petrodolar sistemidir. bu sistem, kerkük’ten ihraç edilen her bir varil başına kentimize 5 dolar pay verilmesini sağlıyor. sistemin çalışması için ne kadar petrol ihraç edildiğinin bilinmesi gerekiyor" dedi.

kerkük'ün kalkınması için petrol gelirinden mahrum edilmemesi gerektiğini vurgulayan turan, "yeraltındaki zenginlik artık halka yansıtılmalı" ifadesini kullandı.

turan, kerkük petrolünün, kürt yönetimi üzerinden türkiye’ye ihraç edilmesine karşı olmadıklarını, sadece kentlerine düşen payın verilmesi için sevkiyatın irak milli petrol şirketi (somo) üzerinden yapılmasını istediklerini kaydetti.

'kerkük payına düşeni almalı'

kerkük il meclisi enerji komisyonu üyesi fuat hüseyin de, kerkük'ün ihraç edilen petrolden mutlaka payına düşeni alması gerektiğini söyledi.

merkezi irak hükümeti ve kürt yönetiminin, kerküklülerin payını düşünmesi gerektiğini ifade eden hüseyin, petrodolar sistemi kapsamında ihraç edilen petrolden varil başına kerkük'e 5 dolar verilmesini beklediklerini dile getirdi. 

kerkük il meclisi enerji komisyonu üyesi cemal mevlüt ise irak'ta hâlâ düzgün bir petrol yasası olmaması nedeniyle doğal kaynaklara sahip şehirlerin, kendilerine düşen pay ve haklarının ne olduğunu bilmediğini belirtti.

tüm bu konuların taraflar arasındaki anlaşmalara göre belirlendiğine dikkati çeken mevlüt, "merkezi hükümet ile kuzeydeki kürt yönetimi arasındaki görüşmelerin neticesinde kerkük'ün mağdur edilmeyeceğini ümit ediyoruz" diye konuştu.

kaynak: anadolu ajansı

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;