Irak

'Irak'ta hayalet askerlere 1 milyar dolar'

Irak ordusuyla ilgili yolsuzluk skandalı büyüyor. Meclis Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu üyesi Mişan Cuburi, yaklaşık 23 bin 'emekli hayalet askere' 5 yıl içerisinde 1 milyar dolar maaş ödendiğini açıkladı.

Konular: Irak, Ortadoğu
Irak Başbakanı İbadi ordu bünyesinde büyük çapta yolsuzluk olduğunu söyledi. 50 bin hayalet asker için maaşlar ödendiğini belirtmişti. [Fotoğraf: Reuters / Arşiv]

irak parlamentosunun yolsuzlukları araştırma komisyonu üyesi mişan cuburi, irak'ta yayın yapan sumeriye televizyonuna verdiği mülakatta, 23 bin ‘hayalet’ emekli askerin tespit edildiğini ve bu askerlere beş yıldan beri ödenen emeklilik maaşlarının tutarının 1 milyar dolar civarında olduğunu söyledi.

el arabiya koalisyonu’nun üyesi sünni milletvekili cuburi, ‘hayalet' emekli askerlerle ilgili elinde çok ciddi bir dosya bulunduğunu söyledi. cuburi bu konuda bilgi almak için maliye bakanı'nı parlamentoya davet etmek zorunda kalacağını, hatta gerekirse bu daveti bir soruşturmaya dönüştüreceğini belirtti. 

irak başbakanı haydar ibadi’nin geçtiğimiz hafta ‘hayalet’ askerlerle ilgili paylaştığı rakamların çok mütevazı olduğuna dikkat çeken cuburi, elindeki verilerin, rakamların çok daha yüksek olduğuna işaret ettiğini söyledi.

ibadi 30 kasım’da savunma bakanlığı bünyesinde 50 hayalet asker tespit edildiğini açıklamıştı.

ibadi irak'ta maaşlarını komutanlarının aldığı 50 bin 'hayali asker' olduğunun ortaya çıktığını belirterek, maaş bordrolarıyla asker sayısını karşılaştırarak bu sonuca vardıklarını belirtmişti.

irak ordusuyla ilgili tartışmalar 10 haziran'da işid'in musul'u kısa bir sürede ele geçirmesiyle başladı. amerikan model zırhlı araçlar ve silahlarla donatılmış 30 bin asker üniformalarını bile giymeden, işid girer girmez musul'dan kaçmıştı. irak ordusundaki yolsuzluklar işid'le mücadelede kapsayıcı hükümet ve orduda reform isteyen abd'yi de rahatsız etmişti. washington'ın çağrısının ardından ibadi hükümeti, çok sayıda komutanı görevden almıştı. 

kaynak: el  sumeriye ve al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;