IŞİD

Irak'ta IŞİD'le savaş sürüyor

İki gündür Irak Şam İslam Devleti'nin kuşatması altındaki Felluce’nin Amiriye nahiyesi Konsey Başkanı Şakir Mahmud İsavi, hükümetten yardım için kara ve hava güçleri göndermesini talep etti.

Konular: Ortadoğu, Irak

şakir mahmud isavi, irak'ın felluce kentinde 23 kilometre güneyindeki amiriye nahiyesinin üç taraftan kuşatıldığını belirterek, işid güçlerinin ağır silahlara sahip olduğunu belirtti.

isavi, hükümetin nahiyedeki birlikleri ve onlara destek veren aşiret güçlerini takviye için karadan ve havadan yardımlar göndermesi gerektiğini vurguladı. 

uzmanlar işid'in güçlendiği kanısında

askeri ve siyasi uzmanlar, omuzda taşınabilir strella füzelerine sahip olmasının ardından irak’ta dengelerin irak şam islam devleti'nden (işid) yana döndüğü görüşünde. uzmanlar, işid’in  uluslararası silah tüccarları yoluyla çok sayıda kaliteli silaha sahip olduğunu ve silah gücünün savaştığı irak ordusundan daha fazla olduğunu söylüyor.

işid son iki hafta içerisinde 3 irak savaş helikopterini düşürdü. uzmanlar, hit kentinin işid’in eline geçtiğini ve 14 ekim salı gününden beri beyci rafinerisini ele geçirmek için saldırdığını da hatırlattı.

'gelişmiş silahlar lazım'

anbar eyaleti güvenlik komisyonu başkanı ahmed humeyd, işid unsurlarının silah gücünün kendisine karşı savaşan güvenlik güçlerinin üzerinde olduğunu ve onunla mücadelenin ancak amerika gibi gelişmiş ülkelerin kullandığı silahlara sahip olunarak yapılabileceğini söyledi.

ahmed humeyd, al jazeera’ye "işid unsurları uluslararası silah tüccarlarından strella füzelerine sahip oldu. şu anda anbar’ın yüzde 80’ini elinde tutuyor. diğer bölgeleri de ele geçirecekleri korkusu var" dedi.

anbar meclisi amerika'dan kara birliği istedi

anbar eyaleti meclis başkanı sabah kerhut ise, işid’e karşı mücadele için eyalet olarak amerika’dan kara birliği yardımı istediklerini söyledi.

kerhut, bunun sebebini al jazeera’ye şöyle açıkladı: 'anbar meclisi amerika’dan kara yardımı istedi. çünkü onlar 2003 yılındaki işgalin ardından bu bölgelerle ilgili tecrübe sahibi oldu. bağdat’daki merkezi hükümet anbar eyaletinin silah ve mühimmat taleplerini, diğer bölgelerde de işid ile girdiği çatışmalardan dolayı karşılayamadı. bu da işid’in daha çok bölgeyi ele geçirmesine neden oldu.'

anbar meclis başkanı, güvenlik açığını gidermek için irak ordusundaki eski subayları tekrar göreve çağırabileceklerini ancak bunun bağdat’ın kararına bağlı olduğunu söyledi.

kuveyt'te anbara gönderilecek amerikan askerleri

cebaniye bölgesi polis müdürü mecid fehdavi, bir ay önce kuveyt’te bir grup amerikan askerinin anbar eyaletine gönderilmek için hazır tutulduğunu öğrendiğini söyledi.

mecid fehdavi, al jazeera’ye yaptığı açıklamada işid’in dünyanın birçok ülkesinden savaşçıları barındırdığını ve gruplar halinde hareket ettiğini belirtti. fehdavi, işid’in birçok yerde silah temin edebilmek için kaynakları olduğunu iddia etti. fehdavi'ye göre, işid birçok bölgede petrol kuyuları başta olmak üzere gelir getiren kaynaklara sahip ve kolaylıkla bedelini ödeyerek silah alabiliyorlar.

fehdavi, işid’in musul başta olmak üzere ele geçirdiği bölgelerde irak ordusuna ait birçok mühimmat ve zırhlı aracı ele geçirdiğini hatırlatarak, bunların işid için en önemli kaynak olduğunu söyledi.

aynı zamanda askeri uzman da olan fehdavi, işid’in son zamanlarda kullandığı strella füzelerini irak ordusundan ele geçirdiği silah depolarından edinmiş olma ihtimalinin yüksek olduğunu da iddia etti. fehdavi'ye göre, bu depolarda değişik ve çok sayıda silah bulunuyordu.

mecid fehdavi, ‘işid ile mücadele uluslararası bir boyut kazandı. amerika, almanya ve fransa gibi devletlerin askeri tecrübe ve yüksek teknolojileri var’ diyerek umutlu olduğunu sözlerine ekledi.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;