İşgalin ardından Irak

Irak'ta zafer Maliki'nin

Yüksek Seçim Komisyonu'nun açıkladığı genel seçim sonuçlarına göre Başbakan Nuri Maliki’nin lideri olduğu Kanun Devleti Koalisyonu yarıştan birinci parti olarak çıktı.

Konular: Irak, Ortadoğu
Sonuçların ardından Maliki'nin üçüncü dönemde de başbakanlık koltuğuna oturması bekleniyor. [Fotoğraf: AP-Arşiv]

seçim sonuçlarına göre kanun devleti koalisyonu tek başına hükümet kuracak sandalye sayısına ulaşamadı, ancak maliki'nin yeniden hükümeti kurması ve üçüncü dönemde başbakanlık koltuğuna oturması bekleniyor. 

maliki 328 sandalyeli mecliste 92 sandalye kazanmayı başardı. sonuçlara göre maliki ülkede 721 binden fazla seçmenin oyunu aldı.

sünni lider usame nuceyfi’nin birleşikler (muttahidun) hareketi parlamentoda 23 sandalye kazandı. 

2010'da yapılan genel seçimlerde 91 sandalye kazanan sünni bloklar, parçalı girdikleri bu seçimde oy kaybına uğradı. maliki ise 2010'daki seçime göre sandalye sayısını 3 artırdı.

sünni araplar, 2010'da 13 partinin ittifakıyla birleşikler hareketi koalisyonu olarak girdikleri genel seçimde 91 sandalye kazanarak seçim birincisi olmuştu. sünni bloklar, ittifak yapmadan girdikleri son seçimde ise güç kaybına uğradı. usame nuceyfi'nin birleşikler (muttahidun) hareketi 23, iyad allavi'nin lideri olduğu ulusal koalisyon (vataniye) 22, salih mutlak'ın arap koalisyonu (arabiye) 9 sandalye kazandı. diğer küçük sünni partiler, vilayete göre birer, ikişer sandalye elde etti. 

irak'taki kürtler ise parlamentodaki milletvekili sayısını artırdı. 2010'da yapılan seçimlerde 57 sandalye kazanan kürtler, son seçimde 62 milletvekili çıkardı. kürtler erbil, süleymaniye ve duhok'un dışında kerkük'te 8, musul'da 8, diyala'da ise 2 sandalye kazandı.

irak türkmen cephesi'nin (itc) çabalarına rağmen türkmenlerin, seçime katılımı düşük oldu. türkmen listeler, seçimden istedikleri sonucu elde edemediler. itc milletvekili aydın maruf, türkmenlerin seçimde 10 milletvekili çıkardığını söyledi. 

başkentte maliki üstünlüğü

malki'nin kanun devleti koalisyonu sadece başkent bağdat'ta 30 sandalye kazandı ve 10 kentte seçimi birincilikle bitirdi. bu 10 şehir de şii nüfusun yoğunlukta olduğu kentler.

başkent bağdat'ta sünni lider iyad allavi liderliğindeki ulusal koalisyon (vataniye) 10, sadr cephesi 6, şii lider ammar hekim’in vatandaş koalisyonu 5, sünni lider usame nuceyfi’nin birleşikler hareketi ise 4 sandalye kazandı. 

diğer illerdeki seçim sonuçları

kerkük'te celal talabani'nin lideri olduğu kürdistan yurtseverler birliği (kyb) 6, kerkük türkmen cephesi 2, mesut barzani'nin kürdistan demokrat partisi (kdp) 2, arap ittifakı ve kerkük arap itilafı ise birer milletvekili çıkardı. 

musul'da birleşikler (muttahidun) hareketi 12, kürdistan  ittifakı 6, ulusal ittifak 4, ulusal musul ittifakı 3, arap ittifakı 3 sandalye elde etti.

anbar’da birleşikler (muttahidun) hareketi 4, irak birliği 2, anbar vefa 3, arap ittifakı 2 sandalye kazandı.

selahaddin kentinden arap ittifakı 3, birleşikler (muttahidun) hareketi 3, ulusal koalisyon (vataniye) 2, selahaddin ittifakı, irak ittifakı, selahaddin ulusal ittifakı ve kerame ittifakı birer milletvekili çıkardı.

diyala'da kanun devleti koalisyonu 3, diyala kimliğimizdir ittifakı 5, ulusal koalisyon (vataniye) 2, kürdistan barışı 2, özgürlükler (ahrar) hareketi ise 1 milletvekili çıkardı.

süleymaniye'de goran hareketi 7, kyb 6, kdp 2, islami birlik partisi (yekgirtu) 2, islami toplum partisi (komela) 1 sandalye kazandı.

erbil'den kdp 7, kyb 3, goran 2, islami toplum partisi ise 2 milletvekili çıkardı. 

kürt bölgesinin üçüncü büyük ili duhok’ta ise kdp 8, kyb 1, yekgirtu 2 sandalye kazandı. 

maliki 2010'da ikinci olmuştu

kanun devleti koalisyonu 2010 seçimlerinde 89 sandalye ile ikinci parti olmasına rağmen 10 ay süren siyasi tıkanıklığın ardından hükümeti kurmuştu.

ülkede olası hükümet senaryoları üzerine görüşmeler seçim sonuçları açıklanmadan önce başlamıştı. ülkedeki dağınık siyasi yapı yüzünden koalisyonun hangi siyasi oluşumlar tarafından kurulacağı kestirilemiyor.

ülkede mezhep çatışmasının yanısıra bağdat ve erbil yönetimleri arasındaki gerilim de sürüyor.

kaynak: al jazeera, reuters, aa ve afp

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;