Türkiye-Irak ilişkileri

‘Irak'tan asker çekin’

ABD Başkanı Obama, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Türk askerinin Irak’tan çekilerek Bağdat ile Ankara arasındaki tansiyonun düşürülmesi çağrısında bulundu.

abd başkanı barack obama, cumhurbaşkanı tayyip erdoğan’la bir telefon görüşmesi yaptı. beyaz saray’dan yapılan açıklamaya göre obama, erdoğan’a, türk askerinin irak’tan çekilerek bağdat ile ankara arasındaki tansiyonun düşürülmesi çağrısı yaptı.

abd başkanı ayrıca erdoğan'dan, irak'ın toprak bütünlüğüne ve ulusal egemenliğine saygı duyulmasını istedi.

iki lider, suriye’de işid’le mücadeleyi ve ılımlı muhalefete desteği de görüştü.

bağdat-ankara krizinin kronolojisi

2,5 yıldır musul'da olan türk birliğinde 4 aralık'ta nöbet değişimi olmuş, yaklaşık 150 asker, 20 civarında tank eşliğinde zelikan kampı'na gönderilmişti. irak başbakanı haydar ibadi, türk askerlerinin musul yakınlarındaki kamptan 48 saat içinde çekilmesi çağrısı yapmıştı. ibadi, askerler çekilmezse bm güvenlik konseyi'ne başvuracaklarını söylemişti.

bağdat yönetimi bm güvenlik konseyi'ne mektupla başvurarak, türk askerlerinin irak'tan "bir an önce, koşulsuz" çekilmesini talep etmişti.

14 aralık’ta başika bölgesindeki türk askerlerinin bir kısmı zelikan kampı'ndan ayrılmıştı. ancak bu, bağdat yönetimine yeterli gelmedi. 15 aralık’ta bağdat yönetimi, irak'ın başika bölgesindeki türk askerlerinin bir kısmının değil, tamamının topraklarından çekilmesini istemişti.

16 aralık’ta, işid'in başika'daki eğitim üssüne saldırısında 4 türk askeri yaralanmıştı. türk danışmanların eğittiği bir iraklı subay ölmüştü. başbakan ahmet davutoğlu, saldırının danışmanları korumak için bölgeye asker gönderen türkiye'nin 'haklılığını ortaya koyduğunu' söylemişti.

aynı gün abd başkan yardımcısı joe biden ile irak başbakanı haydar ibadi, başika krizini görüşmüştü. başika'ya işid saldırısını kınayan iki lider, türkiye'nin irak'taki askerlerini çekmeye devam etmesini istemişti.

kaynak: al jazeera, reuters ve afp

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;