İran Nükleer Programı

İran: 24 Kasım'a kadar kapsamlı anlaşma imkânsız

İran'ın Viyana'da bulunan müzakere grubundan bir yetkili, nükleer müzakereler için belirlenen son tarih olan 24 Kasım'a kadar kapsamlı bir anlaşmanın imkânsız olduğunu söyledi. Yetkiliye göre, müzakerelerin uzatılması seçeneği masada.

Konular: İran, Ortadoğu
Müzakereler için belirlenen süre 24 Kasım'da doluyor. [Fotoğraf: AP]

iran haber ajanslarından isna'nın iran'ın müzakere ekibinde bulunan, ancak ismini açıklamak istemeyen bir yetkili, pazartesi günü itibariyle dolacak süre sonunda kapsamlı ve nihai bir nükleer anlaşma varılmasının imkânsız olduğunu söyledi. 

yetkili, "çözülmeyi bekleyen meselelerin sayısını ve kalan çok az zamanı dikkate aldığımızda, 24 kasım'a kadar nihai ve kapsamlı bir anlaşmaya varılması imkânsız görünüyor. müzakerelerin uzatılması masada olan bir seçenek ve eğer pazar akşamına kadar bir anlaşma sağlanmazsa bu seçeneği konuşmaya başlayacağız" ifadelerini kullandı.

'ciddi farklılıklar var'

viyana'da bulunan abd dışişleri bakanı john kerry, cuma günü belirli ilerlemelere rağmen taraflar arasında büyük farklılıklar olduğunu söylemişti

kerry, "titiz bir ilerleme kaydettiğimizi umuyoruz, ancak aramızda büyük farklılıklar var, hâlâ çok ciddi farklılıklar bulunuyor. bunları kapatmaya çalışıyoruz" dedi.

kerry, müzakerelerle ilgili detay vermekten kaçınırken çalışmaların devam ettiğini sözlerine ekledi.

24 kasım son gün

iran ile 5+1 ülkeleri arasında isviçre'nin cenevre kentinde 24 kasım 2013 tarihinde yapılan müzakerelerde geçici anlaşmaya varılmış ve bu anlaşma uyarınca taraflar arasında 20 temmuz'a kadar kapsamlı bir anlaşmaya ulaşılması öngörülmüştü. ancak farklılıkların giderilememesi nedeniyle müzakerelerin son tarihi, 6 aylık ek süre belirlenerek 24 kasım'a kadar uzatılmıştı.

abd başkanı barack obama da geçtğimiz hafta, iran ile p5+1 ülkeleri arasında yürütülen nükleer müzakerelerde 24 kasım’a kadar anlaşma sağlanamayabileceğini belirtmiş, taraflar arasında "büyük bir uçurum" olduğunu söylemişti.

iran’ı hedef alan abd öncülüğündeki ekonomik yaptırımların tahran yönetimini müzakere masasına oturmaya yönelttiğini belirten obama, öncelikli hedeflerinin iran’ın nükleer silah elde etmesini önlemek olduğunu yineledi.

nihai anlaşma beklenmiyor

24 kasım öncesi nükleer müzakerelerin son turu viyana'da salı günü başladı. müzakerelerden nihai anlaşmaya yönelik bir anlaşma çıkması beklenmiyor.

reuters'a konuşan diplomatik kaynaklar, kerry ile zarif'in görüşmelerdeki tıkanıklığı açacak yeni fikirler üzerinde çalıştıklarını söyledi. kaynaklar, abd'li ve iranlı diplomatların bu fikirleri hükümetleriyle paylaşacaklarını ifade etse de, henüz bu konuda basına açıklama yapılmadı.

24 kasım itibariyle yeni bir tarih ve takvim belirlenmesi ya da müzakerelerin tamamen çökmesi ihtimalleri öne çıkıyor.

ancak son dönemde abd’nin irak ve suriye meselesinde iran ile yakınlaşmaya başladığına dair sinyaller müzakerelerin tamamen çökme ihtimalini zayıflatıyor.

obama’nın bir süre önce iran lideri ayetullah hamaney’e bir mektup yazarak, işid ile mücadelede destek istediği ortaya çıkmıştı.

işid ile mücadelede izlenecek yol, abd’nin iran’a karşı nükleer müzakerelerle ilgili tavrında da belirleyici rol oynayacak.

tahran yönetimi daha önce birçok kez işid’e karşı mücadelede işbirliği yapmak için, nükleer programıyla ilgili yaptırımların tamamen kaldırılması ve nihai bir anlaşmaya varılması şartını öne sürmüştü.

israil yönetimi de müzakerelerin çökmesi ve yeni bir tarih belirlenmemesi için bastırıyor.

kaynak: al jazeera ve reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;