Ortadoğu

İran: ABD askeri güçleri Basra Körfezi'nden çeksin

Dünya petrol akışı için kritik öneme sahip Hürmüz'de İran ile ABD arasında yeni gerginlik kapıda. İran Devrim Muhafızları komutanlarından Ali Fedevi, "ABD askeri güçlerini Basra Körfezi'nden çekmeli" açıklamasını yaptı. Fedevi, bir Amerikan gemisini 50 saniyede batırma kapasitesine sahip olduklarını söyledi.

Konular: İran
Hürmüz Boğazı'nda İran askeri tatbikatı ve Yeşil Bereliler.
Dünya günlük petrol ticaretinin yaklaşık yüzde yirmisi İran’ın en son yaptırım dalgasının ardından kapatmakla tehdit ettiği Hürmüz Boğazı’ndan geçiyor [EPA]

dünya petrolünün yaklaşık yüzde 20’sine geçiş sağlayan hürmüz boğazı'nda abd askeri güçlerinin bulunmasına iran'dan bir kez daha itiraz geldi. iran devrim muhafızları deniz kuvvetleri komutanı amiral ali fedevi, "abd askeri güçlerini basra körfezi'nden çekmeli" dedi.

Hürmüz Boğazı

  • dünya petrol sevkiyatının yüzde 40'ı buradan gerçekleştiriliyor.
  • günlük ortalama 17 milyon varil ham petrol taşınıyor
  • boğazı iran, irak, kuveyt, bahreyn, katar, birleşik arap emirlikleri ve suudi arabistan kullanıyor.
  • boğazdan en fazla petrol geçiren ülke ise günde 7 milyon 300 bin varille suudi arabistan...

iran'ın ingilizce yayın yapan devlet televizyonu press tv'nin haberine göre, "basra körfezi ve hürmüz boğazı'nın güvenliğini koruma stratejisi" konulu konuşmada, abd'nin askeri varlığının bölgeden uzaklaştırılmasının iran deniz kuvvetleri'nin önceliklerinden olduğunu ifade eden fedevi, "körfez'deki abd gemilerine saldırma ve batırma yönünde birçok tatbikat yaptık, bir amerikan gemisini 50 saniyede batırma kapasitesine sahibiz" ifadesini kullandı.

abd'nin bölgedeki denizaltılarına işaret eden fedevi, iran donanmasının sualtındaki hedeflere saldırma kapasitesinde gelişmiş füzelere sahip olduğunu da sözlerine ekledi. basra körfezi'ni hint okyanusu'na bağlayan hürmüz boğazı tüm dünya için stratejik önemde. abd donanmasına ait 5'inci filo, bahreyn'de bulunuyor.  

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;