Bilim-Teknoloji

İran, İHA test etti

İran, 2011 yılında hack'leyerek düşürdüğü ABD'ye ait RQ-170 Sentinel insansız hava aracının kopyasını ilk kez test ettiğini açıkladı.

Konular: Bilim-Teknoloji
İran'ın 'Epic' adlı insansız hava aracı. [Fotoğraf: AFP]

iran devrim muhafızları, abd'den ele geçirilen insansız hava aracı rq-170 sentinel'den üretilen kopyanın, ilk uçuşunu başarıyla gerçekleştirdiğini açıkladı. irna haber ajansına konuşan tuğgeneral emir ali hajizadeh, "rq-170'e ait bir modelin 2014'ün ikinci yarısında test edileceğini söylemiştik ve bu sözümüzde durduk" ifadesini kullandı. hajizadeh, test uçuşuna ait videonun yakın zamanda sunulacağını belirtti.

rq-170 sentinel, üç yıl önce afganistan'dan iran hava sahasına girdikten sonra fark edilmiş ve hack'lenerek düşürülmüştü. abd, insansız hava aracının teslim edilmesi talebinde bulunmuş ancak olumlu cevap alamamıştı.

tersine mühendislik ile kopyaları üretilen uçağın en son modeline ve kısa menzilli füzelere ait fotoğraflar ağustos ayında internete konulmuştu. abd ise rq-170'teki bilgilerin ele geçirilemeyecek şekilde korunduğunu, uçağın tersine mühendisliğinin yapılamayacağını öne sürmüştü.

iran'ın drone 'koleksiyonu' artıyor

ap'nin verdiği bilgiye göre, çok sayıda abd insansız hava aracını ele geçirdiğini öne süren iran, ağustos ayında da israil'e ait bir drone'u düşürdü. israil'e ait insansız hava aracının, nükleer santralleri gözlemlerken ele geçirildiği ifade edildi.

ap, iran'ın ele geçirdiği insansız hava araçları arasında boeing üretimi scaneagle'ın da bulunduğunu ve bu uçağın da kopyalandığını belirtti. iran'ın yakın zaman içinde israil'in demir kubbe sistemine benzeyen bir füze savunma sistemi sunması bekleniyor.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;